הוספת ממ"ד חדש או מיגון חדר קיים - על ההבדלים

 

בתחילת שנות התשעים, בעקבות שינויים בתפיסת ההגנה של מדינת ישראל עקב מלחמת המפרץ הראשונה והבנה שהאיומים על אזרחי ישראל שונים ממה שהיו בעבר, החליטה המדינה לחייב בעלי מבנים חדשים להקים בכל מבנה ממ"ד, מרחב מוגן דירתי. חדר עשוי בטון מזוין אשר נועד להחליף את המקלטים הישנים בתור מבנה מוגן אליו צריכים להגיע דיירי המקום במקרה של מתקפת הטילים. במקרים של מבנים ישנים, הוחלט על אפשרות של הוספת ממ"ד למבנה.

 

באופן טבעי, הוספת ממ"ד היא פעולה הרבה יותר מסובכת מאשר בניית ממ"ד במבנה חדש. לא בכל המבנים זה אפשרי, לא לכל בעלי המבנים והדיירים יש אפשרות כלכלית לבצע תוספת שכזו, ומבחינת תנאי השטח, זה לא תמיד ניתן. לכן, נוצרה אופציה נוספת, מיגון חדר קיים.

 

צריך לומר, הוספת ממ"ד זה דבר הרבה יותר מקובל, הן בזכות מקרים של שיפוץ מבנים ישנים, בפרט באזורים שנחשבים חשופים יותר למתקפות טילים,  והן בזכות העובדה כחלק ממסגרת פרויקטים של תמ"א 38 וחידוש מבנים ישנים בעידוד רשויות מקומיות והמדינה, ישנה אפשרות להוסיף ממ"ד למבנים ישנים. למעשה, זו אחת התוספות שנועדו לעודד דיירים במבנה להסכים לסוג כזה של פרויקט.

 

בחלקים הבאים של המאמר, נסביר בקצרה מה זה אומר הוספת ממ"ד חדש ולאחר מכן, מה זה אומר מיגון חדר קיים. כך נוכל להסביר את ההבדלים שבין שתי האופציות הקיימות בתחום.

מה הכוונה להוסיף ממ"ד למבנה קיים?

עד תחילת שנות התשעים, כפי שאנחנו יכולים להבין, לא היו מרחבים מוגנים בתוך מבני מגורים. בחלק מהמבנים, בוודאי בבנייני דירות, היו מקלטים אליהם היו הדיירים צריכים לרדת במקרה של מתקפת טילים או מתקפות אחרות. כעת, נוצרה אופציה של הוספת מרחב מוגן בתוך הדירה עצמה.

 

מדובר על תוספת של חדר אשר נבנה כמקשה אחת מבטון מזוין בעובי של 2.5 מטר לפחות. הוא נבנה על פי תקנים ספציפיים, כשהמטרה היא לאפשר לכל דיירי המבנה להיות מסוגלים להגיע אליו תוך שניות ספורות, להיסגר בתוכו, ובכך להגן על עצמם ועל בני משפחתם, עד אשר תישמע אזעקת הרגעה והם יוכלו לצאת מהמקום.

 

הוספת ממ"ד במבנה קיים, היא כתוספת בנייה לנכס. אם מדובר על בית פרטי, אז באופן טבעי יהיה אפשר לקחת שטח מבחוץ, לבנות עליו את הממ"ד. במידה ומדובר על בניין מגורים, אז יש צורך לבחון כיצד אפשר לייצר את השטח הזה. בדרך כלל זה יבוא על חשבון חדרים אחרים, על חשבון שטח משותף ואולי אפילו דרך תוספת בנייה.

 

צריך לומר, מדובר בתהליך לא פשוט מבחינת אופי הבנייה, מבחינת עלויות ומשאבים, זמן, וכן עמידה בתקנים. יחד עם זאת, אין ספק שמדובר בתהליך שיכול לייצר מרחב מוגן בצורה הטובה ביותר. לשם כך, צריך כמובן להיעזר באנשי מקצוע מובילים ומנוסים.

מה זה מיגון חדר קיים?

מי שלא יכול להוסיף ממ"ד למבנה, בין אם זה מסיבות כלכליות ובין אם זה מסיבות אחרות, יכול להשתמש באופציה חלופית והיא מיגון חדר קיים באמצעים שונים. במקרים של מבנים ישנים, מאחר ואין חובה על תוספת ממ"ד הרי שאפשר להשתמש באופציה זו. כמובן שהיא לא תקפה למבנים חדשים, אז חובה כאמור לבנות ממ"ד.

 

מיגון חדר קיים נעשה בעזרת אנשי מקצוע אשר מתמחים בכך. הם בוחנים ומאפיינים את החדר, וקובעים באילו באמצעים ניתן להשתמש בשביל להפוך אותו לחדר מוגן באופן תקני. סביר להניח שלא יהיה ניתן ליהנות ממיגון דומה לזה של ממ"ד, מאחר והוא לא יהיה מבוסס על בטון מזוין, אך כן אפשר להוסיף בו אלמנטים שיהפכו אותו לחלל מוגן, בין אם זה באמצעות חיבור לוחות פלדה לכל אורך הקירות, החלפת הדלתות והחלונות לאמצעים ממוגנים, שימוש בתאורה נכונה, ריצוף בריצוף מתאים כגון פרקט, ועוד שורה של אמצעים שיכולים להפוך את החדר למוגן.

 

בעיקרון, יש יתרון במיגון חדר קיים, בפרט בכל מה שקשור להיבט הכלכלי וכן בכל מה שקשור לזמן תהליך הבנייה. יחד עם זאת, צריך לומר, זה לא דומה מבחינת קנה המידה שלו לעומת בניית ממ"ד, בכל מה שקשור למיגון החדר ולכן בהיבט הזה הוא פחות עדיף.

  

 

 

פרסום מאמרים וכתבות

מעוניינים לפרסם מאמר באתר המלצה? 

חייגו 0722-400-400

או שלחו מייל ל info@hamlatza.co.il ונחזור אליכם בהקדם

 

נושאים נוספים באתר "המלצה" שאולי יעניינו אתכם:

 

 

 

 

 

 

המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ