מתגוררים או עובדים במבנה ישן? זה הזמן לבדוק האם הוא זקוק לשיקום בטון

 

בשנים האחרונות, אנחנו שומעים יותר ויותר על מקרים בהם דיירים המשתמשים במבנים ישנים, הן מבני מגורים והן מבני עסקים ומסחר, מתמודדים עם סכנה להתמוטטות וקריסה של המבנה. על מנת להקדים תרופה למכה, יש לבצע בדיקה האם המבנה זקוק לתהליך שיקום בטונים, לפני שיהיה מאוחר מדי.

 

במאמר זה אנחנו נסביר מה זה בדיוק שיקום בטונים, מי יכול לבצע אותו, מתי נהוג לבצע וכיצד. אך לפני כן נסביר בקצרה למה בכלל מגיעים לסיטואציה בה יש צורך לחשוב ולבצע תהליך של שיקום מבנים. הרי על פניו, מבנה, בוודאי מבנה בטון, אמור להיות מאוד חזק ויציב, להיות מסוגל לעמוד בתנאי מזג אוויר או תנאים אחרים שיכולים, לכאורה, להשפיע עליו.

מדוע יש צורך לבצע תהליך שיקום במבני בטון?

למרות תנופת הבנייה שחלה בישראל בעשור האחרון, כפי שאנחנו עדים לה כמעט בכל יישוב ובכל שכונה, עדיין מרבית המבנים בישראל הם ישנים ובני עשרות שנים. באופן טבעי, ככל שחולף הזמן, המבנים, אף על פי שהם נבנו בצורה חוקית, על פי התקנים ובהתאם למה שהחוק מחייב, הרי שהם נחלשים ומכאן שהם מהווים סוג של סכנה הן עבור הדיירים שמשתמשים בהם והן עבור הסביבה.

 

מדובר במבנים שעם הזמן, איכות ושלמות הבטון נשחקים, הטיח מתקלף, מתחילים להופיע סדקים בקירות אשר מאיימים על שלמותם. ייתכן מאוד שגם אנחנו לא מודעים לכך שנוצר נזק בתוך התשתיות של המבנה אשר משפיע עליו. למשל, אם יש סדקים והתפוררות של הבטון מבפנים, יכול להיות שייכנסו מים, בין אם זה מגורם חיצוני ובין אם זה מתשתיות פנימיות, אשר רק מרחיבות את הסדקים וגורמות לנזק משמעותי יותר.

 

אנחנו עדים בשנתיים-שלוש שנים האחרונות, הן למקרים בהם מבנים מסוימים נהרסו כליל כתוצאה מסדקים מתמשכים שאיש לא שם לב אליהם או לא התייחס אליהם ברצינות, וכן למקרים רבים בהם היה חשש לקריסה של מבנים ועל כן הם פונו מראש. ככל שהמבנה ישן יותר, כך גדל הסיכוי שהאיום יהיה יותר ממשי.

 

איך אפשר לטפל במקרים שדורשים שיקום?

בשביל לטפל במקרים כאלה מבעוד מועד, יש לפנות אל חברה מקצועית ומנוסה, המעסיקה אנשי מקצוע, בין אם מדובר במהנדסים ובין אם מדובר באנשי מקצוע שידעו לבצע את השיקום בפועל. הם יבחנו את המבנה ואת המרכיבים השונים שלו, בשביל לאמוד את אופי הבעיה. כך הם יוכלו להציג תוכנית לשיקום.

 

ייתכן מאוד שתוכנית השיקום תחייב את הדיירים במקום לעזוב את המבנה בשביל שיהיה ניתן לבצע את השיקום בצורה אופטימאלית. יחד עם זאת, ייתכן מאוד שאם מדובר בשיקום קוסמטי בלבד או בדברים יחסית פשוטים, אזי שלא יידרש מהם לעזוב את המבנה. במקרי קיצון, למשל, אם מדובר במבנה שיש בו סדקים משמעותיים וסכנת חיים של ממש, ייתכן שלא תהיה ברירה אלא להרוס את המבנה ולבנות במקום חדש.

 

חשוב לציין, יכול מאוד להיות שההוכחות לכך שיש בעיה יהיו מאוד מצומצמות או סטנדרטיות. למשל, אריחים מסוימים עלולים לקרוס, ואז לכאורה מי שמתבונן מהצד יחשוב שזו בעיה נקודתית בלבד שקשורה לאריחים. אך איש מקצוע רציני, ידע לבחון את המקרה לעומק והוא עלול לגלות שמדובר בסדק בקיר או בבעיה מבנית שמחייבת טיפול הרבה יותר משמעותי.

 

תהליך השיקום חייב להתבצע על פי תוכנית טיפול מותאמת לאופי המבנה והמקום, היא צריכה לעמוד בתקנים המחייבים על פי חוק, ובהתאם לסטנדרט הנוכחי ולא לסטנדרט שהיה נהוג בעת שהוקם המבנה. לכן גם ייתכן שתהליך השיקום יהיה הרבה יותר משמעותי ממה שציפינו.

 

במקרים רבים תהליך השיקום מחייב התקנה של מערכות חלופיות עד שיהיה אפשר לחזור ולהשתמש במבנה כפי שהוא. למשל, יהיה צורך להקים מעטפת חיצונית חלופית, בכל עת שמבצעים את תהליך השיקום במבנה, יהיה צורך לסגור מקומות מסוימים, ולמצוא דרכים כיצד אפשר יהיה להשתמש במבנה בעת תהליך השיקום.

 

לפני סיום חשוב לומר, במידה ולא מבצעים את תהליך השיקום בזמן, בהחלט יכול להיות מצב בו בעלי ודיירי המקום יקבלו "צו מבנה מסוכן" מה שימנע מהם להשתמש בו. לכן מוטב לעשות את התהליך בזמן ולא להמתין עם זה.

 

 

 

 

מעוניינים לפרסם מאמר באתר המלצה?

חייגו 0722-400-400

או שלחו מייל ל info@hamlatza.co.il ונחזור אליכם בהקדם

 

נושאים נוספים באתר "המלצה" שאולי יעניינו אתכם:

 

 

 

 

 

 

 

 

רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ