העובדות שנשים הרות צריכות לדעת על שיתוק מוחין

שיתוק מוחין הוא מום מקבוצת הפרעות שמשפיעות על יכולת הילד לנוע ולשמור על איזון ויציבה. מחלה זו היא הנכות הנפוצה ביותר בילדות. פירוש המונח מוחין קשור למוח, ושיתוק פירושו חולשה או בעיות בשימוש בשרירים. מחלת שיתוק מוחין נגרמת כתוצאה מהתפתחות שאינה תקינה של המוח, או נזק למוח המתפתח, שמשפיע על יכולת הילד לשלוט על שריריו.

 

תסמיני שיתוק מוחין משתנים בין הילדים עם ההפרעה. ילד עם מחלה חמורה עשוי להזדקק לשימוש בציוד מיוחד על מנת להיות מסוגל ללכת, או שאולי לא יוכל ללכת כלל ויזדקק לטיפול לכל החיים.

כל הילדים עם שיתוק מוחין סובלים מבעיות בתנועה וביציבה ולעתים גם ממצבים נלווים

ילד עם שיתוק מוחין קל יחסית עלול ללכת בצורה מעט מסורבלת, אבל אולי לא יזדקק לסיוע של מכשירים מיוחדים. המחלה אינה מחמירה עם הזמן, אם כי התסמינים המדויקים עשויים להשתנות לאורך החיים.

לרוב הילדים עם שיתוק מוחין יש גם מצבים בריאותיים קשורים כמו נכות אינטלקטואלית; התקפים; בעיות עם הראייה, השמיעה או הדיבור; שינויים בעמוד השדרה, כמו עקמת; או בעיות מפרקים.

הגורמים לשיתוק מוחין

מחלת שיתוק מוחין נגרמת כתוצאה מהתפתחות שאינה תקינה של המוח, או נזק למוח המתפתח שמשפיע על יכולתו של הילד לשלוט על שריריו. ישנים מספר גורמים אפשריים להתפתחות שאינה תקינה או לנזק.

רוב האנשים האמינו בעבר ששיתוק מוחין נגרם בעיקר כתוצא המחוסר חמצן לתינוק במהלך הלידה, אבל כיום מדענים יודעים שמצב זה גורם רק למספר מועט של מקרי שיתוק מוחין. הנזק המוחי שמוביל למחלה עלול להתרחש לפני הלידה, במהלכה, חודש לאחריה, או בהלך השנים הראשונות לחייו של הילד, בעוד המוח עדיין מתפתח.

חשוב להיות ערים גם לגורמי הסיכון

שיתוק מוחין שקשור לנזק מוחי שהתרחש לפני הלידה או במהלכה נקרא שיתוק מוחין מולד, ורוב המקרים, כ-85%-95% הם מקרים מולדים.

במקרים רבים הגורם הספציפי אינו ידוע. אחוז קטן ממקרי המחלה נגרם כתוצאה מנזק מוחי שמופיע 28 ימים לאחר הלידה, ומצב זה נקרא שיתוק מוחין נרכש, שקשור בדרך כלל לזיהום, כמו דלקת קרום המוח, או לפגיעת ראש.

בדיקות סינון ואבחון

אבחון שיתוק מוחין שמתגלה בגיל צעיר חשוב לרווחת ילדים ומשפחותיהם. כדי לאבחן את המחלה, הרופא צריך לנקוט במספר צעדים:

ניטור התפתחותי

פיקוח התפתחותי, שנקרא גם מעקב, פירושו מעקב אחר התפתחות הילד לאורך זמן. אם מתעורר חשש להתפתחות לקויה של הילד במהלך הניטור, יש לבצע בדיקת סקר התפתחותית בהקדם האפשרי.

הקרנה התפתחותית

במהלך בדיקת הסינון ההתפתחותי, הרופא צריך לבצע בדיקה קצרה כדי לבדוק האם לילד יש עיכובים התפתחותיים ספציפיים, כמו עיכובים מוטוריים או תנועתיים.

אם תוצאות בדיקת הסקר מעוררות דאגה, הרופא צריך להפנות את ההורים והילד לבדיקות התפתחותיות ורפואיות.

הערכות התפתחותיות ורפואיות

מטרת בדיקות הערכות התפתחותיות היא לאבחן את סוג ההפרעה הפרטני שפוגע בילד, כדי שניתן יהיה לקבוע את חומרת המחלה ולהרכיב תוכנית טיפול מתאימה.

גישות טיפול והתערבות

אין תרופה לשיתוק מוחין, אבל טיפול מתאים שנקבע בזמן יכול לשפר את חיי הילדים שסובלים מהמצב. חשוב להתחיל תוכנית טיפולים מוקדם ככל האפשר. לאחר קביעת אבחנת שיתוק מוחין, צוות אנשי מקצוע בתחום הבריאות עובדים עם הילד והמשפחה כעל מנת לפתח תוכנית שתעזור לילד להגיע למיצוי הפוטנציאל שלו.

טיפולים נפוצים כוללים תרופות; ניתוח; עזרי ניידות; פיזיותרפיה, וטיפולי ריפוי בעיסוק ודיבור. אף טיפול בודד אינו הטוב ביותר עבור כל הילדים שסובלים משיתוק מוחין, ולכן לפני שמחליטים על תוכנית טיפול, חשוב שהרופא יסביר להורים את כל הסיכונים והיתרונות של כל גישת טיפול.

 

 

רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בחול