כל מה שצריך וחשוב לדעת על אקנה

מהם הגורמים לאקנה?

 

הסיבה המדויקת להופעת הדלקת אינה ידועה, אך יחד עם זאת ידועים מספר גורמים הקשורים להיווצרות אקנה כגון: קילוף לא תקין של תאי האפיתל, זיהום הנוצר מחיידק המכונה אקנס וכתוצאה מעלייה ביצירת החלב בבלוטות החלב. גורמים נוספים הקשורים באופן כזה או אחר להיווצרותה של הדלקת הם: פעילות הורמונאלית מוגברת, הצטברות של תאי עור  מתים, תחושת גירוי  וגרד בעור, מתח נפשי ונטילת תרופות מסוימות המכילות סטרואידים.

 

הגורמים לאקנה

 

אקנה מופיעה בשתי תצורות עיקריות, הראשונה לא דלקתית והשנייה דלקתית. פצעון אקנה לא דלקתי מכונה קומדון, כאשר בכל קומדון קיימים נגעי מצבור של חלב. פצעון זה מופיע אף הוא בשתי צורות: פצעון בעל ראש שחור ופצעון בעל ראש לבן. במקרים בהם בקומדון מתפתח זיהום חיידקי הוא נהפך לדלקתי, כאשר פצעון דלקתי מכיל בתוכו הפרשה מוגלתית הידועה בשם פוסטולה. יחד עם זאת, ישנם מצבים בהם הפצעון הדלקתי אינו מפריש מוגלה והוא מתאפיין במעין "ראש אדום" ופצעון זה נקרא פאפולה.

 

תסמיני אקנה

 

אקנה מלווה בתסמינים הכוללים הופעה של פצעונים (קומדונים) בעלי ראשים שחורים או לבנים ובהופעתם של פצעונים דלקתיים בכל אזורי הגוף בהם קיימת נטייה להיווצרות אקנה, לרבות, שטח הפנים והצוואר, בית החזה, אזור הכתפיים  ואזור הגב העליון. תסמיני אקנה וחומרתם משתנים מאדם לאדם, כאשר היקף הפצעונים נע בין מספר פצעונים בודדים לבין מספר גדול של פצעונים דלקתיים המכסים שטחי עור גדולים. חשוב לציין שכל "חיטוט" בפצעונים עלול להוביל להפרשת חומרים וחיידקים על העור ואף לגרור תגובה דלקתית. במקרי קיצון של אקנה, עלולות להיווצר צלקות על גבי שטח העור ו/או שינוי גוון העור באזור הנגוע, ואלו לא חולפים גם לאחר החלמת הנגעים.

 

מכיוון שתסמיני האקנה נמשכים לאורך מספר שנים אחדות במהלך גיל ההתבגרות, נהוג לכנות את הפצעונים השונים המופיעים בשטח העור כ-פצעי בגרות. כמו כן, משך הופעת תסמיני האקנה מגדיר את האקנה כסוג של מחלה כרונית במהלכה חל שיפור ו/או החמרה בתקופות שונות. בקרב נערות או נשים המתמודדות עם אקנה ההחמרה בתסמינים מתרחשת בעיקר לקראת המחזור החודשי.

דרכי הטיפול באקנה

טיפול באקנה מיושם במספר שיטות ודרכים שונות הכוללות בין היתר: טיפול מקומי המיושם באמצעות תכשירים שונים המיועדים לצרכי מריחה על גבי הפצעונים, טיפול תרופתי באמצעות תרופות הניטלות דרך הפה כגון: קוראטן, טיפול הורמונאלי המיועד לנערות ונשים בלבד, טיפולי קילוף של שכבת העור העליונה  שמטרתם למנוע הצטברות של תאי עור מתים וטיפולי פוטותרפיה המיושמים באמצעות פעימות אור על שטח העור הנגוע. חשוב לציין שהתכשירים השונים המשמשים למטרות טיפול מקומי והתרופות השונות הניתנות במסגרת הטיפול התרופתי הינם תכשירים ותרופות המכילים בתוכם רכיבים שונים העלולים לגרום לתופעות לוואי שונות.

ברוב המקרים, טיפול באקנה הינו טיפול המשלב בין הטיפול התרופתי לטיפול המקומי, כאשר טיפול יעיל באקנה חייב לשלב בתוכו גם שמירה מקסימאלית על היגיינת העור באמצעות שימוש תדיר בסבונים טבעיים המיועדים לצרכי טיפול באקנה ושימוש במי פנים. הסבון הטבעי המיועד לצרכי טיפול באקנה מכיל שמנים צמחיים ושמנים אתריים המשמשים כחומרי חיטוי וריכוך של העור וזאת במטרה להפחית את כמות הפצעונים בשטח העור הנגוע.

 

לאורך כל מסגרת טיפול כזה או אחר באקנה, חשוב להימנע מחיטוט בפצעונים ומכל מגע מיותר בהם וזאת על מנת להימנע מהיווצרותן של צלקות. היוועצות מוקדמת עם רופא עור בתל אביב, כבר בשלבים הראשונים של הופעת הפצעונים תאפשר גם לכם לבחון את דרכי הטיפול היעילות ביותר עבורכם להקלה על התסמינים וצמצום מספר הפצעונים. כמו כן, הטיפול המקדים יתרום את חלקו בהימנעות מהופעתם של פצעונים דלקתיים.

אם אתם מחפשים מומחה לטיפול באקנה - פנו אל מרפאת ספוט קליניק והגיעו לייעוץ עם מיטב הרופאים לרפואת עור בתל אביב.

המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה