הילד לא מפסיק לשקר? טיפים להתמודדות

הילד לא מפסיק לשקרכבר בסביבות גיל שלוש ילדים לומדים לשקר. זהו הגיל בו ילדים לומדים להשתמש בכלי הזה שנקרא "שקר", שלעתים יש לו השלכות כאלו ואחרות. ככל שהם גדלים, ילדים משקרים יותר ועם חלוף הזמן הם גם לומדים להתאים את הבעות הפנים וטון הקול לדברים שנאמרים. בגיל בית הספר הילדים לומדים לשקר טוב יותר ובאופן מתוחכם יותר. בגילאים אלו הילד מבין טוב יותר איך אנשים חושבים ויודע להשתמש באוצר המילים שלו לעיצוב שקרים איכותיים יותר.

לעודד ילדים לומר את האמת

כאשר הילד גדול מספיק כדי להבחין בין אמת לשקר, כדאי לעודד אותו לומר את האמת ולתמוך בו. כדי לעשות זאת, יש להדגיש את חשיבות היושר במשפחה ולשבח את הילד שהתנהג ביושר, גם אם לקח זמן להגיע לאמת בסופו של דבר. אפשר לבטא מול הילד את הסלידה והאכזבה שאתם חשים כשהוא משקר לכם.

טיפים להתמודדות עם שקרים

לפניכם מספר טיפים שיסייעו לעודד את הילד לנהוג ביושר ולומר את האמת:

  • אם הילד ממציא סיפור, אתם יכולים לעודד אותו להשתמש בדמיון שלו מבלי לשקר. "אפשר לכתוב על זה ספר ביחד!" היא דוגמה לכך.
  • סייעו לילד להימנע ממצבים בהם ירגיש צורך לשקר. למשל, אם שפך מיץ ואתם שואלים אותו מי עשה זאת, הוא עלול להתפתות לשקר. אפשר להימנע מכך ולומר לו "אני רואה שקרתה כאן תאונה קטנה עם המיץ. בוא ננקה".
  • דאגו לקיומם של תוצאות וכללים ברורים להתנהגות טובה במשפחה.
  • שבחו את ילדכם לעתים קרובות יותר – למשל, כשהוא עושה מעשה טוב או לומד משהו חדש – לשיפור ההערכה העצמית שלו.
  • כאשר הילד מתוודה על מעשה לא מקובל, שבחו את יושרו – למשל, "משמח אותי שאמרת את האמת". כשהילד רואה שאינכם כועסים אם הוא מתוודה, הוא יחשוש פחות לתקשר איתכם בהמשך.

ילדים אוהבים להשתמש בדמיון ולהגזים כדי להעניק לסיפור נפח ותיבול. התייחסו לדברים האלו כפשוטם – כאל שלב חשוב בהתפתחות הילד – ובעיקר כאשר מדובר בגיל נמוך מארבע.

שקרים – איך לטפל בהם?

אם הילד משקר בכוונה, הצעד הראשון הוא להבהיר שאתם לא אוהבים שקרים. צריך להסביר לו מדוע ולהבהיר ששקרים פוגעים באמינות שלו מבחינתכם.

חשוב לטפל בנפרד בשקר ובהתנהגות שהובילה לשקר. האם הילד משקר כדי לקבל תשומת לב? חשבו כיצד להעניק לו תשומת לב בדרכים חיוביות יותר. האם שיקר כדי להשיג חפץ כלשהו, או משהו שרצה? חשבו על שיטת תגמול כלשהי שתאפשר לו "להרוויח" את הדבר הזה.

עוד על טיפול באמירת שקרים

  • נסו "לשתף פעולה" עם השקר שהילה סיפר. למשל, הילד אומר "זה לא אני שברתי את הביצה, זה הרובוטריק". תוכלו להשיב "מעניין. אולי נשאל את הרובוטריק איך זה קרה?". בסופו של דבר הילד יתוודה – בעזרת הטון המרוכך של הדברים שלכם. כך ניתן לחשוף את השקר ולעזור לילד ללמוד שאפשר לומר את האמת מבלי להשתמש באמצעים משמעותיים ומבלי להיכנס לעימותים.
  • אל תגידו לילד שהוא "שקרן". זוהי תוויות שעלולה לפגום בהערכה העצמית שלו ולעודד דברי שקר נוספים. אל תיתנו לילד להאמין שהוא שקרן. תייגו את ההתנהגות השקרנית של הילד, ולא אותו עצמו.

כלום לא עוזר? פנו לבעל מקצוע שמתמחה שהתנהגות ילדים

 

*התמונה בכתבה הינה הומוריסטית בלבד ואין הכוונה לפגוע באף אדם- נקנתה באתר depositphotos.com לצורך המחשת הנושא בלבד

רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול