המדריך לצמחוני המתחיל

אי אפשר לברוח מזה שאכלת בשר מהווה שותפות לרצח. נכון, לא אתה רצחת את הפרה, ולא עשו זאת ספציפית למענך, אבל אם אף אחד לא היה אוכל בשר, מן הסתם הפרה לא היתה נשחטת. זו הסיבה שרבים מאד מחליטים לשנות את התזונה שלהם ולעבור לתזונה קלילה יותר ובריאה הרבה יותר, שלא מבוססת על בשר אלא על ירקות, דגנים, דגים ועוד.

 

מה ההבדל בין אכילת דגים ובין אכילה של בשר?

רבים סבורים שאכילה של בשר ואכילה של דגים היא זהה, מבחינת הרג החיה. עבור צמחונים רבים שאוכלים דגים יש הבדל מהותי. פרה או כיבשה מזכירות בצורה שלהן חיות מהסוג שאנו מגדלים בבית באהבה כמו כלבים. עם פרה אפשר להשתעשע, לרוץ אחריה ולשחק אתה. עם דגים לעומת זאת הסיפור אחר לחלוטין. אי אפשר לתקשר עם דג והוא אינו יכול בשום אופן להיות חיית מחמד.

 

האם לעבור לאורח חיים צמחוני מחייב שינויים נוספים באורח החיים?

מחייב – לא. אבל בהחלט מאפשר. צמחונים רבים בראשית דרכם מוצאים את עצמם במצב של שיפור התזונה, תגבור הספורט והכנסת אלמנטים נוספים חדשים של בריאות לחייהם. הסיבה היא כפולה: זה גם קל יותר לעסוק כעת בספורט כשהגוף קל ובריא יותר, וגם יש צורך להמשיך את המאמץ הקטן הזה שכבר התחלנו לעשות לשיפור בריאותנו. כשמנקים את הבשר מהתפריט ומחליפים אותו בדגים, בירקות, בקטניות וכו' – באמת מרגישים טוב יותר, וזה גם מתבטא באופן מיידי. פתאום קל יותר לעשות ספורט, פתאום עור הפנים הופך לקורן יותר, ולכן יש רצון להמשיך את מה שעושה לנו טוב.

 

מבחינת ויטמינים - מה אפשר לאכול במקום בשר?

ויטמין בי 12, שנמצא בבשר בשפע, הוא ויטמין שחשוב מאד לגופנו להמשך קיום בריא ומאוזן.  צמחונים שאוכלים דגים לא צריכים לדאוג, מאחר והויטמין הזה קיים גם בדגים וגם בביצים. טבעונים שלא צורכים דבר מן החי צריכים להקפיד על צריכת הוויטמין הזה בצורה של קפסולה, כדי לאזן את החוסר. אגב, יש הרבה אוכלי בשר שבכל זאת סובלים מחוסר בוויטמין בי בגלל בעיות בספיגה, ולכן בארצות הברית יש המלצה גורפת לכל מי שעבר את גיל חמישים ליטול ויטמין בי 12. למרות זאת, עדיף לבדוק לפני שרצים לבית המרקחת, כי יש הרבה מזונות שמועשרים בוויטמין בי, כמו דגני בוקר, יוגורטים שונים, דייסות מועשרות ועוד. חוץ מוויטמין בקפסולה, צמחונים וטבעונים יכולים לצרוך את כל הוויטמינים האחרים באמצעות מיני מזון אחרים, בריאים ומפוצצים בכל טוב. למשל: אצת נורי שמשמשת לסושי היא אצה בעלת ריכוז גבוה מאד של ויטמין בי.  בפירות כמו קיווי, פלפל אדום, גויאבה ותפוז יש את הריכוז הגבוה ביותר של ויטמין סי (ולא בתפוז כמו שחושבים תמיד). ויטמינים נוספים מקבוצת בי נמצאים במזונות כמו ביצים, אפונה, שעועית, חלב, נבטי חיטה, תרד, אגוזי מלך, ועוד. דגים עשירים מאד בויטמינים וגם בסידן זמין ואומגה 3, שהוכח כמסייע מאד בריכוז ושיפור החשיבה, ובמניעה של מחלות כמו סרטן, מחלות לב, מחלות פרקים ועוד. מאכלים נוספים שעשירים בסידן הם גבינות, עלי חסה, שמן קנולה. ויטמין F קיים בדגים, בשמן זית ובפירות יבשים. אשלגן תמצאו בשפע בעגבניות טריות, בפירות טריים ויבשים, תפוחי אדמה וסלק. ברזל, אחד היסודות החשובים לבריאות תקינה תמצאו בחמוציות, סלק, אגוזי מלך, כרוב, רימונים ועוד. אבץ, החיוני נגד נשירת שיער, תמצאו בבוטנים, בחלמון ביצה, בגרעינים וגם בשומשום. יוד תמצאו רק בדגים. חומצה פולית החיונית לנשים בהיריון אבל לא רק, תמצאו במאכלים טעימים כמו אבטיח, מלון, עגבניות, פירות טריים (במיוחד פירות הדר).

 

האם החוסר בבשר עלול להשפיע על מצב הרוח?

אין שום סיבה ששינוי תזונה ומעבר לאורח חיים בריא ונקי יותר לגוף ולנפש, יחולל דווקא אפקט שלילי. סביר להניח שבדיוק להיפך: אתם תרגישו קלים יותר, תעשו יותר התעמלות ובשל כך יהיה לכם "היי" טבעי של שמחה. כשאדם משקיע ומתאמץ כדי שיהיה לו טוב, זה משפיע לטובה על מצב רוחו. כשרוב המחלות נעלמות, כשהגוף מרגיש פתאום שהוא לא עייף כל הזמן, זה עושה רק טוב לנפש.

 

 

 

המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה