מה העונה של בציר ענבים

 

קרדיט תמונה FREEPIK

קרדיט תמונה FREEPIK

אם חשבתם שענבים בוצרים בישראל רק בזמן מצומצם בעונת הקיץ, תנו לנו לתקן אתכם. למעשה העונה של בציר ענבים משתרעת על פני כחצי שנה כאשר ישנם עשרות זנים של ענבים למאכל וליין (ירוקים, שחורים ואדומים) ולכל זן מועד בציר משלו.  

משמעות המונח בציר

בציר ענבים הינו שם מיוחד המתאר את פעולת קטיף הענבים והסרתם מהגפנים. מונח זה גם מעיד על התקופה בה הענבים בשלים ומוכנים, אשר מתחילה עם קטיף הענבים ולמעשה מסתיימת עם סיום תהליך הכנת היין ואחסונו בתוך חביות. פעולה זו של קטיף הענבים זכתה למילה מיוחדת בשפה העברית לאור העובדה שגידול ענבים היה חלק מהתרבות העתיקה בארץ. בימי המקרא ענף גידול הענבים היה מהמובילים והחשובים בישראל, ולכן יש בתנ"ך מילים רבות המתארות את חלקי הגפן ופעולות קטיפתה.

תקופת הבציר בימי המקרא נחלקה לשלוש - לביכורים הראשונים להיקטף, בציר כתקופה מרכזית של הקטיף, ולעוללות שהושארו על הגפנים כמעשר עבור עניי הארץ. מועד הקטיף המדויק של הענבים נקבע בתקופה זו לפי רמת השקיפות של הענבים, הצבע של הענב וטעמו.

בנוסף, תקופת בציר הענבים הייתה מוכרת כמועד מיוחד בו הכורמים עברו לגור ליד הכרם, ובעבודת הקטיף שלוותה בהרבה שימחה, שירה וריקודים.

עונת הבציר בישראל

בישראל עונת הבציר משתרעת על פני תקופה יחסית ממושכת בגין מספר רב של זנים הגדלים בארץ, כאשר לכל זן יש מועד הבשלה ובציר משלו. הקטיף מתחיל מאפריל בזנים מקדימים וממשיך עד נובמבר בזנים מאוחרים. כמו כן, עונת בציר הענבים משתנה בהתאם לאזור בארץ בו מגדלים את הענבים, עם הבדלים משמעותיים בתנאי גידול וטמפרטורות המכתיבים את מועד הבציר. למשל יש הבדל בעונת הבציר ברמת הגולן והגליל, חבל לכיש, בקעת הירדן הדרומית, בערבה או ברמת הנגב.

בדיקת בשלות הענבים

בימינו מועד הקטיף של הענבים, ובמיוחד עבור תעשיית היין, נקבע בעזרת אמצעים מתקדמים הבוחנים את מידת ההבשלה של הענבים, רמות החומציות ורמות הסוכר שיש בהם. כמו כן ענבי מאכל לרוב נבצרים לפני ענבי היין מכיוון שככול שעובר הזמן עולה כמות הסוכר ויורדת כמות המים בענבים. לענבי מאכל יש צורך ברמה גבוהה יותר של מים מאשר בענבי יין.

בנוסף לכך, עונת הבציר של ענבי מאכל יותר ממושכת, מתחילה באפריל וממשיכה עד נובמבר. זאת בעוד שעונת הבציר של ענבי יין מתחילה באוגוסט ונמשכת עד אוקטובר בלבד. בכל מקרה, את הענבים בוצרים או מוקדם מאוד בבוקר או בשעות הערב, כשהענבים והאוויר קרירים וכך פוחתת תופעת התחמצנות של הענבים הנקטפים.

רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ