בניה קלה

 

אחרי עשורים שלמים של בנייה כבדה באמצעות בלוקים ובטון, בעשור או שניים האחרונים התרחב מאוד התחום של בניה קלה בישראל ולא בכדי. הבניה הקלה הוא תחום שמאפשר לבנות מבנים בטוחים דיים, יציבים דיים וחזקים דיים, בכל עיצוב ובכל נפח ושטח אך בעלות נמוכה הרבה יותר מאשר מבנים הנבנים באמצעות בניה כבדה. מה זה בדיוק אומר בניה קלה? איך בונים בית באמצעות טכניקת בניה זו? האם ישנם קבלנים ייעודיים המתמחים ספציפית בתחום זה או שאפשר להזמין שירותי בנייה על פי השיטה הקלה מכל קבלן בניין? כל התשובות לכל השאלות, בשורות הבאות.

 

מה זה בדיוק בניה קלה ואיך מבוצעת הבניה עצמה?

ובכן, בנייה קלה הוא מונח שמתייחס לטכניקות בנייה שמבוססות על חומרי גלם קלים יותר מבטון/ בלוקים לצורך בניית שלד המבנה. הבנייה המסורתית מבוססת על יציקות בטון לצורך בניית השלד על כל חלקיו. הבניה הקלה מבצעת הפרדה בין חלקי השלד שאכן חייבים להיות בנויים מבטון ובין החלקים שאותם ניתן לבנות באמצעות חומרי גלם קלים יותר. כך למשל, גם במבנה קל, יסודות המבנה ובסיס המבנה ייבנו באמצעות יציקת בטון, אבל קירות הפנים, מעטפת החוץ, תקרות וגג המבנה יכולים בהחלט להתבסס על חומרים קלים יותר. בניה קלה בקצה הקיצוני שלה לא עושה כלל שימוש בבטון, המדובר בדרך כלל במבנים יבילים שפשוט מונחים על פני הקרקע. במבנים אלה השימוש היחיד בבטון הוא לצורך יצירת "הרגליים" שעליהן יונח ויאוזן המבנה.

הבניה עצמה מבוצעת בדרך כלל באמצעות חיבור בשטח של מכלולים שיוצרו במפעל. כך למשל, אחד מהמכלולים השכיחים ביותר בתחום של בניה קלה הוא הפאנל המבודד. פאנל זה מיוצר באמצעות שני לוחות אלומיניום או פח, ביניהם שכבת בידוד בעובי משתנה. הפאנלים מיוצרים במפעל ייעודי ומובלים אל השטח, שם הם מוצמדים זה אל זה לצורך יצירת תצורת השלד. בנייה בעץ גם היא נחשבת לבנייה קלה ובסוג זה של בנייה קיים ניסיון רב הרבה יותר, לא רק מישראל אלא בעיקר מהעולם המערבי. יחד עם זאת, העץ לא מתאים במיוחד לאקלים הישראלי ולכן הבנייה באמצעותו היא מועטה.

 

האם מבנה קל לא נזקק לאיזשהו סוג של קונסטרוקציה?

התשובה היא שכל מבנה, גם מבנה שנבנה באמצעות בניה קלה, חייב לכלול מרכיב של קונסטרוקציה וכך נכון גם למבנים קלים. בפרויקטים של טל בנייה קלה הקונסטרוקציה תתבסס בדרך כלל על מוטות מתכת מגולוונת ועל קורות פלדה עם חיבור לבסיס הבטון וחיבור "במעגל סגור" ליצירת קונסטרוקציה אחד שלמה. מן הסתם, ממש כמו בבנייה המסורתית, גם בפרויקטים קלים נדרש פיקוח ואישור של מהנדס בניין וקונסטרוקטור. בפרויקטים מעין אלה, חשוב לוודא שאתם שוכרים גם קבלן בניין, גם מהנדס וגם קונסטרוקטור בעלי ניסיון והתמחות בטכניקות ובפרויקטים של בניה קלה ולא כל קבלן מתאים לביצוע משימה זו.

המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ