שברים בצלעות: מהם הגורמים, מי נמצא בקבוצת סיכון ומה אופן הטיפול בהם?

שבר בצלע הינו מקרה הנגרם לרוב מחבלה או פציעה. הופעת השבר מלווה בכאבים, אך ברוב המקרים היא אינה מסוכנת. במקרים נדירים המצב עלול לגרום לנזק לכלי דם או איברים פנימיים הנמצאים בסמוך לבית החזה, לכן חשוב להיות ערים לדרגת הכאב ולתסמינים נוספים המצריכים בדיקת רופא וטיפול מידי.

 

 שברים בצלעות: מהם הגורמים, מי נמצא בקבוצת סיכון ומה אופן הטיפול בהם?

הגורמים והתסמינים

מצב של שבר בצלעות נגרם ברוב המקרים לאחר פגיעה בבית החזה, אשר נגרמת כתוצאה מאחת הסיבות הבאות: בעקבות תאונת דרכים, לאחר פעילות ספורטיבית מאומצת או פעולה חדה, כתוצאה מחבלה. בנוסף, במקרים לא נפוצים, עלול להיגרם שבר בצלע אחת או יותר, בעקבות מצב של שיעול כרוני.

 
שברים בצלעות עלולים להופיע אצל נשים וגברים בכל גיל, אך קיימת אוכלוסייה הנמצאת בדרגת סיכון גבוהה יותר לסבול משברים בעצמות. בקבוצה זו נמצאים גברים ונשים הסובלים מאוסטאופורוזיס וסובלים מירידה ברמת צפיפות העצם. מחלה זו עלולה לגרום לשברים באופן די שכיח ולכן בכל מקרה בו מופיע כאב באזור הצלעות, יש להיוועץ ברופא. אנשים נוספים הנמצאים בקבוצת סיכון ללקות בשברים בצלעות הם ספורטאים, בעיקר מתחומים הכוללים אינטראקציה פיזית בין השחקנים, אשר מגבירה את הסיכון לחבלה. כמו כן נמצאים בקבוצת הסיכון אנשים החולים במחלת הסרטן אשר סובלים מהיחלשות בעצמות.

 

אבחון שברים בצלעות ואופן הטיפול

לא כל כאב באזור הצלעות מצביע על שבר. בחלק מהמקרים מופיע הכאב כתוצאה משריר תפוס או לאחר חבלה קלה. במקרים אלו תחול הקלה ברמת הכאב תוך כמה ימים, עד להקלה מלאה. חשוב לדעת כי מצב של שבר בצלעות עלול להיות מסוכן ולהוביל לפגיעה באיברים פנימיים ובכלי הדם ולכן יש לשים לב לדרגת הכאב. במידה ומופיע כאב חד באזור בית החזה או באזור הצלעות, אשר מחריף בזמן מגע באזור, תזוזה, או בזמן נשימה, קיים סיכוי סביר שמדובר בשבר בצלע אחת או יותר. במקרה כזה יש להיבדק אצל רופא בהקדם. בנוסף, יש להגיע לקבלת טיפול רפואי דחוף באחד מהמקרים הבאים: כאשר מופיעים קושי בזמן נשימה, כאב חזקים בזמן נשימה, לחץ בבית החזה או כאבים באזורים סמוכים, מלבד בית החזה.

 

כמובן שלא ניתן להימנע באופן מוחלט ממצב של חבלה או תאונה פתאומית, אך ניתן לחזק את מערכת השלד בעזרת נטילת ויטמינים שונים, בהם ויטמין D וקלציום. בנוסף, מומלץ לשלב בתפריט היומי מזונות עתירים בסידן כמו גבינות וחלב, מאחר ועצמות חזקות נמצאות בדרגת סיכון נמוכה יותר לסבול משברים בצלעות.

אופן האבחון של שבר בצלעות נעשה באמצעות בדיקה גופנית הכוללת מישוש של האזור. בכדי לגבש חוות דעת מלאה, הרופא עשוי גם להאזין לבית החזה בעת נשימה. במקרים בהם ישנו ספק, נשלח המטופל לבדיקות נוספות כמו רנטגן, סריקת עצמות, CT ו- MRI. עם זאת, מחקרים אחרונים מוכיחים כי מקרים רבים של שברים בצלעות לא מאובחנים כלל בצילום חזה אלא בבדיקת CT.

 

הטיפול בשבר בצלע נחשב לאתגר, היות ומדובר שאינו ניתן לקיבוע, בשונה מאזורים אחרים בגוף. מאחר ואין פעולה כירורגית לטיפול בשבר בצלע, אמצעי הטיפול הטוב ביותר הוא הזמן, וברוב המקרים לאחר מספר חודשים יתאחו השברים מעצמם. כאמצעי הקלה, ניתן לנטול תרופות משככות כאבים. אמצעי נוסף לטיפול והקלה הוא השימוש בחגורת צלעות. מדובר באמצעי אשר נועד לספק הקלה במצבים של כאב הנגרם משברים בצלעות. השימוש בחגורה מספק תמיכה לאזור ומסייע לייצב אותו לאורך זמן. החגורה מתאימה לשימוש לאחר ניתוח.

רישום המלצה חדשה
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול