המוח לא מבדיל בין מציאות לדמיון - ובזה טמון כוחו

מה קורה במוח כאשר אנו מדמיינים? מחקרים מצאו כי המוח לא יודע להבדיל בין מציאות לדמיון, ולפיכך מושפע גם ממצבים דמיוניים. זה יכול לשמש אותנו לטוב ולרע; תלוי כיצד אנו פועלים.

 

מתי בפעם האחרונה ראיתם סרט שעורר בכם רגש כלשהו? אהבה, כעס, שנאה או פחד? חשבתם מדוע שדבר כזה יקרה בכלל... הרי אתם רק צופים במתרחש ולא מהווים חלק ממנו.

 

מחקר שפורסם בשנת 1996 על ידי הנוירופיזיולוג ג'יאקומו ריזולטי, מצא את קיומם של ה"אשמים" - נוירוני מראה. אלו הם תאי מוח שמסייעים לנו להיכנס לנעליהם של אחרים ולהבין מה עובר עליהם.

 

זו הסיבה שכל כך קשה לנו לראות סרטי אימה או זוועה, או שאנו בוכים בסרטים שמרגשים אותנו. עצם העובדה שאנחנו צופים במתרחש, גורמת למוח שלנו לחשוב שאנחנו חלק מהמתרחש - ולכן גם להגיב בהתאם. זו גם הסיבה שהמוח משחרר חומרי הרגעה ברגע שאנו מחייכים, גם אם החיוך מזויף לחלוטין. אנחנו "עובדים על המוח" וגורמים לו לחשוב שאנו באמת מאושרים.

 

במחקר נוסף שנעשה על ידי הנוירולוגית שרה לזר מאוניברסיטת הרווארד, נמצא שמדיטציה יומית מגדילה את כמות החומר האפור במוח בצורה משמעותית. בין 15 ל-40 דקות מדיטציה מדי יום, שמרו על התאים האפורים במוחם של בני 50 - כאילו היו בני 25.

 

צרפו לכך גם שורת מחקרים בלתי פוסקת בנושא פסיכולוגיה חיובית (ניסוי הדמיון בקשישים של אלן לאנגר), אפקט הפלצבו המודע (שפועל גם כאשר מודעים לתרופות הדמה) ועוד - וקיבלתם אישוש מדעי להשפעת המחשבה על הגוף הפיזי.

 

מרגע שברורה לנו השפעת המוח על הגוף, נשאלת השאלה איך אפשר לנצל את הכוח הזה לטובתנו ולשיפור חיינו. במכללת רטר מלמדים כבר מעל 25 שנה כיצד לעשות זאת, באמצעות שתי שיטות משלימות ומקבילות זו לזו - האחת היא NLP והשנייה היא דימיון מודרך.

 

שיטת אן.אל.פי מבוססת על אוסף של תצפיות ועדויות, המעידות שהצורה בה אנו רואים את עצמנו ואת העולם - היא הצורה בה אנו חווים אותו. קחו לדוגמה את השפה הרוסית, בה יש הרבה יותר מילים לתיאור הצבע הכחול מכל שפה אחרת. פועל יוצא מכך הוא שדוברי רוסית מסוגלים באמת ובתמים להבחין ביותר גוונים של כחול, מאשר דוברי שפות אחרות.

 

הממצא הזה אינו חדש, אלא מבוסס על היפותזה מתחום הבלשנות בשם "ספיר-וורף"; היפותזה שאוששה מספר רב של פעמים גם במחקריו של הפסיכולוג פיליפ זימברדו. NLP (קיצור של "תכנות נוירו לשוני") הוא למעשה כלי שמאפשר לנו להבין מה התפישות העמוקות ביותר שלנו, וכיצד הן משפיעות עלינו ומייצרות את המציאות בתוכה אנו חיים.

 

השלב השני הוא הדמיון המודרך, שמאפשר לנו להתנסות בסיטואציות שונות מהמוכר לנו. ומכיוון שהמוח מאמין לדמיון, החיווט בין הנוירונים משתנה בהתאם - ולאט לאט אנו יכולים לנטוש תפישות עולם מגבילות, לטובת תפישות חדשות שיקדמו אותנו הלאה.

 

איך בדיוק עושים זאת, זוהי השאלה האמיתית. איך משלבים בין NLP ודמיון מודרך לקבלת התוצאות הרצויות לנו? איך לומדים לתקשר עם תת המודע שמכתיב לנו כל כך הרבה מאורחות חיינו בלי שנהיה מודעים לכך? (רמז: לומדים לנסח מטרות על דרך החיוב).

 

השיטה מאפשרת הן לטפל בבעיות המציקות לנו, והן לטפל גם באחרים בשלב מתקדם יותר בלימודים. מכללת רטר מציעה תוכנית לימודים מקיפה להכשרת NLP Master Practitioner, בליווי אקדמי של אוניברסיטת חיפה. בעת הצורך, הלימודים מתקיימים אונליין במפגשי וידאו מהבית.

 

לפרטים: https://www.retter.co.il/study

 

המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בחול