למה חשוב לשמור על כשרות

היהודי הממוצע נפגש עם עולם הכשרות מספר פעמים ביום – בין אם מדובר בהמתנה בין בשר לחלב, בדיקת תעודת הכשרות בעת הכניסה למסעדה, או בניפוי הקמח ובדיקת עלי החסה לפני האכילה. אבל מה עומד בבסיס ההלכות הללו? האם ניתן לתת טעם להלכות כשרות?

עולם הכשרות – סקירה קצרה

את עולם הכשרות ניתן לחלק למספר נושאים מרכזיים:

בשר וחלב

בתורה נאסר על אכילת בשר וחלב יחד מספר פעמים. חז"ל הרחיבו את האיסור, וקבעו שיש להמתין זמן מסוים בין הארוחות, ויש ליצור הפרדה בין הכלים הבשריים לחלביים. 

בעלי חיים כשרים

התורה מקדישה פסוקים רבים לתיאור בעלי החיים הכשרים והטמאים, והיא מחלקת את ממלכת החי לקטגוריות שונות (דגים, עופות, בעלי חיים). 

בישול נכרי

התורה אוסרת על אכילת מזון שבושל על ידי גוי, וישנו איסור עצמי החל על כלי הבישול של הגויים. 

אכילת חרקים

כחלק מרשימת בעלי החיים הטמאים, מונה התורה את החרקים ("חיה הרומשת על הארץ"), והם מקבלים דגש מיוחד בפסוקים רבים. 

תרומות ומעשרות

תחום נוסף בעולם הכשרות מתייחס לפירות וירקות שהופרשו מהם תרומות ומעשרות. בנוסף, בשנת השמיטה מצטרפת מערכת הלכתית נוספת, הדורשת התייחסות.

למה שומרים כשרות

התורה מתייחסת לאדם היהודי כבעל נשמה עליונה, הדורשת התייחסות ושמירה מפני התאוות והמידות המגונות. אחד הטעמים שניתנו להלכות כשרות מצביע על כך שהתורה אמנם מאפשרת לנו לאכול בעלי חיים, אולם היא מבקשת לעשות זאת בצורה עדינה ומתונה, המונעת מאיתנו להכניס לגופנו תכונות חייתיות.

 

על פי הסבר זה, מובן מדוע בעלי החיים המותרים באכילה הם ממשק הבית האנושי, הנחשבים לבעלי מזג רגוע ועדין. בעלי החיים הטורפים, דוגמת עופות דורסים וחיות טורפות, נאסרו באכילה, משום שהתורה מבקשת להרחיק אותנו ממזג רע זה. 

כל עלייה דורשת דיוק

כאשר מתבוננים על הלכות הכשרות בצורה רחבה ניתן להבחין בתופעה מעניינת – ככל שהמזון נעשה מדרגה עליונה יותר כך הוא דורש יותר זיקוק ודיוק.

 

המזון הפשוט ביותר מגיע אלינו ממינרלים שונים דוגמת המלח והמים, והם מותרים באכילה בכל מצב. הדרגה הבאה היא הצמחים, ואכן – כל הצמחים מותרים באכילה, אולם הם דורשים תיקון קצר בהפרשת תרומות ומעשרות.

 

בעופות ובדגים אנו מתעלים למערכת סינון מורכבת יותר, ורק אחוז מסוים מתוך הדגים והעופות מותרים באכילה, ואילו בעולם הבהמות אנו נוהגים לאכול פריטים בודדים בלבד. מערכת מיוחדת זו מלמדת אותנו כי ככל שמתעלים ומתקדמים בחיינו, כך עלינו להיות זהירים ומדויקים יותר, ולברר לעומק כל צעד וכל מעשה. 

שמירת כשרות מפני רצון ה'

הטעם שהצגנו לעיל עשוי ליישב מעט את הדעת, ולהעניק משמעות למעשים אותם אנו עושים. עם זאת, חשוב לזכור שקיום המצווה אינו תלוי בהבנת הטעם, ואנו שומרים על הלכות כשרות למהדרין משום שזהו רצון ה'.

 

כמובן שחובה עלינו לברר עד כמה שידינו משגת, אולם בל נטעה לחשוב שטעמי המצווות מעידים על הסיבה הפנימית הגנוזה בעומקה של התורה. שמירת הלכות כשרות תואמת את רוחו ונשמתו של האדם היהודי, ואנו מקיימים את מצוות ה' ללא סייג וללא תלות בהבנה כזו או אחרת. למידע נוסף על כשרות לחצו כאן

 

רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום עסקים לאתר