לא רק גובה דמי הניהול: מה צריך לבחון בבחירת קרן נאמנות?

 

קרנות נאמנות הן מכשיר השקעה פופולרי מאוד,

אך בבורסה הישראלית לבדה נסחרות למעלה מ-2,000 קרנות שונות. איך בוחרים?

דניס לר

 

מה צריך לבחון בבחירת קרן נאמנותקרנות נאמנות הן ממכשירי ההשקעה הפופולריים ביותר בשוק ההון הישראלי וגם העולמי. הן מאפשרות למשקיעים לקחת חלק בהשקעה בפורטפוליו נכסים מגוון ופוזר, יחד עם משקיעים נוספים, ולהניב רווחים פוטנציאליים בהתאם לתמהיל הנכסים ומדיניות ההשקעה של הקרן. החל מסוחרים פרטיים ועד ניהול ההשקעות של הפנסיות של כולנו – קרנות נאמנות עומדות בלבה של פעילות הבורסה.

 

אך בישראל נסחרות קרנות נאמנות רבות, וקשה להבחין בהבדלים ביניהן. כיצד, אם כן, בוחרים באיזו קרן נאמנות להשקיע? בכתבה זו ננסה להבין מהם הפרמטרים העיקריים שיכולים לסייע לבצע את הבחירה הנכונה.

למה קרנות נאמנות כה פופולריות?

קרנות הנאמנות נודעות בפופולריות שלהן, וזאת בשל כמה מאפיינים בולטים:

  • ניהול מקצועי – מנהל הקרן מחויב לסטנדרטים של התנהלות והצלחתו בסביבה תחרותית לאורך זמן מחייבת משאבים וכוח אדם מקצועיים.

  • פיזור – הקרנות דואגות לפיזור נכסים פנימי, כדי לצמצם את הסיכון לכספי המשקיעים.

  • פשטות – רכישה של פורטפוליו מגוון, ללא צורך לבנות את התמהיל באופן עצמאי.

  • נזילות – הכסף שמושקע דרך קרן נאמנות ניתן למשיכה כמעט מיידית, בכל יום מסחר.

  • שקיפות – תחת פיקוח של רשות ניירות ערך, הקרן מפרסמת את כל נתוניה באופן שקוף באמצעות תשקיף, דו"חות כספיים ועוד.

  • שיוויוניות – תנאי הקרנות המנוהלות זהים לכל משקיע ללא קשר לסכום ההשקעה, הן מבחינת דמי הניהול והן מבחינת הביצועים.

איך בוחרים קרן נאמנות ומה חשוב לדעת על דמי הניהול?

מה צריך לבחון בבחירת קרן נאמנותאחד הנתונים הכי מקובלים להשוואה כיום בין קרנות נאמנות הוא קרוב לוודאי דמי הניהול. מחקר שפורסם ב"כלכליסט" בתחילת 2023 אף מחזק תפיסה זו, כשהצביע על כך שדמי הניהול חשובים פי 5 מתשואות העבר בבחירת קרן נאמנות.

 

בהערכה גסה, דמי הניהול בקרנות הנאמנות השונות בישראל נעים בין 0.3% לבין 3%. למספרים האלה יש משמעות כשזה מגיע לתשואה נטו שהמשקיע יפיק מההשקעה בקרן. לכן, כמובן, בחירה בקרן עם דמי ניהול נמוכים יותר תהיה אטרקטיבית יותר.

 

עם זאת, לנתון דמי הניהול לבדו אין משמעות. כמו שלא נבחר את הרכב הזול ביותר, אלא את היעיל ביותר או הבטוח ביותר – כך גם בקרנות נאמנות. דמי ניהול זולים צריכים לבוא לצד ניסיון ניהולי, מדיניות השקעה, ביצועים היסטוריים וכן הלאה.

 

יתרה מכך, דמי ניהול יכולים להיות נתון מתעתע. הסיבה נעוצה בכך שלמנהלי הקרנות מותר מבחינה רגולטורית להעלות את גובה דמי הניהול אחת לשנה בינואר. יש מנהלים שנוהגים להציע דמי ניהול נמוכים לקרנות שפועלות בתחום חם, ואף מורידים אותן כשהתחום מתחמם כדי ליצור אטרקטיביות. לאחר שהכספים זורמים לקרן, המנהל מעלה את דמי הניהול. כך השיקול של דמי הניהול מתרוקן מתוכן.

 

כדי להימנע מכך, ניתן לעקוב אחר העיתונות הכלכלית כדי לראות אילו מנהלים נוהגים לפעול בצורה הזאת. כמו כן, ישנן טבלאות שמתפרסמות כל שנה וכוללות את כמות ההעלאות של דמי הניהול, ודרכן ניתן להבין אילו מנהלים עתידים בסבירות גבוהה להקפיץ את המחיר – ואילו מנהלים נותרים עקביים בגובה דמי הניהול לאורך זמן.

אילו עוד פרמטרים חשובים בבחירה של קרן נאמנות? 

אם כך, מעבר לדמי הניהול, אילו עוד פרמטרים חשוב לבחון ולשקול כשבוחרים באיזו קרן נאמנות להשקיע?

  

מדיניות ההשקעה

כל קרן נאמנות פועלת מתוך מטרות שונות, ובהתאם למטרות אלה הקרן מגדירה בתשקיף את מדיניות ההשקעה שלה. המטרות יבוססו על נכס ייחוס (בנצ'מארק), מדד או נכס שביחס לשוויו מודדים את הצלחת הקרן. מדיניות ההשקעה של הקרן תפרט את הנכסים שבהם מתכוונת הקרן להשקיע, מה יהיו שיעורי החשיפה לסוגי נכסים שונים, מהי רמת שיקול הדעת של מנהל הקרן ועוד.

 

נכסי השקעה

במה משקיעה הקרן? לפי מדיניות ההשקעה, קרנות נאמנות מתמקדות בנכסים מסוגים ספציפיים: מניות ישראליות, מניות בחו"ל, אג"ח מדינה, סחורות, כספיות וכן הלאה. על המשקיע להכיר את תמהיל הנכסים ולבחור את הקרן לפי העדפותיו בתחום זה.

 

ביצועי הקרן בטווחי זמן היסטוריים

כמו בכל השקעה בשוק ההון, נביט על תשואות העבר, אך בשום פנים ואופן לא נסיק מהן מסקנות חותכות לגבי העתיד. תשואות עבר הן תיעוד היסטורי של הצלחה או כישלון בפרק זמן מוגדר, וחשוב גם להשוות אותן לנכס הייחוס של הקרן.  בנוסף, לעיתים נגלה שביצועי עבר בוצעו ע"י מנהל השקעות שהתחלף לאחרונה ואז מן הסתם ננקוט בזהירות מיוחדת באשר לשיקופם של יכולות נוכחיות.

 

דירוג הקרן

אחת הדרכים להשוואה בין מספר קרנות שפועלות באותו תחום, היא באמצעות דירוגים, שמבצעים גופים חיצוניים אובייקטיביים. מרבית הבנקים מפעילים מערכות ייעוץ לקרנות נאמנות, המסוגלות לתת תמונה מלאה על פעילות הקרנות לאורך זמן, תוך השוואתן לקרנות אחרות, הפעילות באותו אפיק השקעה. חשוב לציין כי מערכות אלו מתייחסות לביצועי עברו גם הן אינן בעלות כושר ניבוי מוחלט לעתיד.

 

ריבוי קרנות בקטגוריה מסוימת מול מיקוד

יש מנהלים שבקטגוריות מסוימות מנהלים יותר מקרן אחת. למנהל מותר להפעיל שתי קרנות דומות ועוד קרנות עם מאפיינים מבדלים. כך המנהל למעשה מגדיל את הסיכוי שבכל נקודת זמן אחת הקרנות שלו תבלוט לטובה ולכן יבחרו אותה.. מנהלים שיש להם קרן אחת בקטגוריה, או לפחות אינם מפעילים קרנות דומות, תמיד ישקיעו בקרן שלהם את המיטב, בשונה ממנהלים שנוקטים בגישת ריבוי הקרנות, שם שיקולי הניהול עלולים להתערבב עם שיקולים שיווקיים.


לסיכום

כדי להגיע לכל המידע הזה, ישנם מספר ערוצים שאליהם ניתן לגשת. באתר המידע הפתוח של הבורסה הישראלית, מאי"ה, מתפרסמים התשקיפים של כל קרנות הנאמנות הנסחרות. בנוסף, אתרים כמו FUNDER, ביזפורטל ואחרים מפרסמים תדיר את ביצועי הקרנות, דמי הניהול, הרכב הקרנות ועוד פרטים חשובים. ולבסוף, מומלץ תמיד להיוועץ בבעל רישיון מנוסה המתמחה בתחום, מכיוון שמעבר לביצועי העבר ודמי הניהול, הוא יוכל להעשיר את הידע בגורמים איכותיים רלוונטיים שעשויים להשפיע על ביצועי ההשקעה בעתיד.

 

* אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח.

 

 

 קרדיט לתמונות: Shutterstock

 

המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול