מה אוכלים בסוכות - מדריך לחגוג את החג בטעימים

האחרון בעונת החגים העמוסה הוא חג סוכות. לראש השנה וליום כיפור יש את המאכלים המסורתיים שלהם, אבל מה אוכלים בסוכות? במדריך הבא אספנו המלצות לכמה מתכונים לערב חג סוכות, שבו הזדמנות מדהימה ליהנות מפירות הסתיו ולנצל את מזג האוויר הקריר לארוחה נפלאה בסוכה.


בניגוד לפסח או לשבועות, שם ברור מאוד מה נחשב כ"מאכל חג", לא ברור מה הם אותם מאכלים מיוחדים לסוכות. עם זאת, לחג סוכות יש מאפיינים ייחודיים משלו וזו הזדמנות לציין אותם גם דרך האוכל. המנהג העיקרי בחג הסוכות הוא הישיבה בסוכה כסמל לנדידתם של בני ישראל במדבר. בנוסף, סוכות מכונה גם "חג האסיף" משום שבו אוספים את שאריות התבואה לפני עונת החורף המתקרבת. ניתן לתרגם את המנהגים האלה גם לאוכל, ולהכין מתכונים לחג ששמים דגש על תוצרת טרייה וקלילה שמתאימה לישיבה בחוץ ולא בהכרח לחימום בתוך הבית.

 

מתכונים לחג

מתכונים לסוכות

בחג פסח ברור מאוד שמאכלי ערב החג צריכים לסמל את הגדת הפסח ואת צלחת הפסח המסורתית. בסוכות נדמה שאין בדיוק מנות מסורתיות, אך זה לא מדויק וניתן למצוא מאכלים מסורתיים לסוכות בכמה עדות:
בקרב יהדות אנדלוסיה ומרוקו, למשל, נהוג לאכול פסטייה בסוכות. פסטייה היא מאפה של עוף ברוטב עשיר שמצופה בעלי פילו. ליהודי מרוקו יש גם קינוח מסורתי לסוכות שעשוי מגרעיני חיטה או שעורה עם דבש, פירות מיובשים ואגוזים שנקרא עשורה. גם ליהודי עירק יש מאכלים מיוחדים שלהם לסוכות כמו פודינג אורז או שימוש בדלעת וירקות טריים אחרים.
בנוסף, מתכונים לערב סוכות יכולים לשלב כמה מהדברים שמייצגים את החג: מאכלים ברוח ארבעת המינים (על אף שארבעת המינים אינם נועדו למאכל בעצמם), או מאכלים ברוח הנדודים והישיבה בסוכה. מומלץ להתייחס במאכלים גם למזג האוויר המשתנה לקראת החורף ולהשתמש בתוצרת טרייה ומקומית. דווקא משום שאין הנחיות הלכתיות מיוחדות מאכלים לחג סוכות יכולים להיות מקוריים וייחודיים כך שייצגו את המסורת של המשפחה שלכם.

איזה עוד מנהגים יש בחג סוכות?

מלבד המאכלים, לחג הסוכות יש מנהגים מקובלים, והמרכזי שבהם הוא הישיבה בסוכה. לפי ההלכה יש לישון בסוכה את כל שבעת ימי החג, וגם להקפיד לאכול את כל הארוחות בסוכה. האכילה היא החשובה ביותר מבין המצוות, והלינה בסוכה בדרך כלל מלווה אותה. הסוכה צריכה להכיל לפחות 3 דפנות, ושהסכך שלה יהיה צפוף אך שעדיין יהיה ניתן לראות דרכו את הכוכבים.
בנוסף יש לברך על ארבעת המינים – אתרוג, הדס, לולב וערבה. המינים מסמלים את ארבעת הסוגים של אנשי ישראל, ויש הנוהגים לברך עליהם בסוכה עצמה למרות שזו לא חובה מפורשת. בנוסף נהוג להזמין אורחים לסוכה שנקראים אושפיזין, ולתלות קישוטים ותמונות בתוך הסוכה כדי לשמוח בחג.

סוכות – לא רק סוכה!

לסיכום, דווקא משום שלסוכות אין מאכלים מובהקים זו ההזדמנות שלכם ליצור את רוח החג כפי שהיא מתאימה לכם. באמצעות ליקוט מתכונים לערב סוכות תוכלו לייחד את המשפחה שלכם ולציין את החג בדרך שמתאימה לכם. מומלץ לשמור גם באוכל על רוח החג כחג של נדודים וישיבה בסוכה. אלמנט נוסף שמומלץ לציין הוא היותו של סוכות חג האסיף, חג שבו מציינים את איסוף התוצרת החקלאית שנותרה. מזג האוויר משתנה בסוכות והלילות הופכים לארוכים וחורפיים, מומלץ לציין גם את הפן הזה באוכל שתכינו.
מתכונים לחג סוכות יכולים לכלול תוצרת טרייה ומקומית, אך גם לשאוב ממסורות שונות של עדות מהמזרח, מעירק או מספרד. בכל מקרה חג סוכות הוא ההזדמנות שלכם לארח את המשפחה בקלילות ולסכם יחד את תקופת חגי תשרי.

 

לאתר הרשמי: http://www.cooks.org.il/

רישום המלצה חדשה
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ