שלבי התפתחות התינוק לפי חודשים

מהרגע שהתינוק נולד הוא לומד להכיר את הסביבה ולהגיב אליה, וחשוב שאנחנו בתור הורים, נכיר ונבין את שלבי ההתפתחות השונים של התינוקות. ישנם שלבי התפתחות שהתינוק אמור לעבור על מנת להתפתח באופן תקין, המאמר הבא יפרט על השלבים לפי הגילאים השונים.

כאשר התינוק סוף סוף מגיע לאוויר העולם, עושה רושם שכל מה שנוכל לחשוב ולדבר עליו יהיה מה שכרוך בגידול תינוקות. כל הורה מודע לכך שישנם מצבים בריאותיים רבים שחשוב לקחת בחשבון, לרבות מצב של עיכוב התפתחותי אצל תינוקות. ובעוד כי מצבים אלו נקבעים על ידי רופא או איש מקצוע בלבד, התפקיד שלנו, ההורים, הוא לנסות תמיד להבחין בסימנים שונים ואולי אפילו נורות אזהרה שונות.

 

מה חשוב לדעת על עיכוב התפתחותי אצל תינוקות?

במילים פשוטות, עיכוב התפתחותי אצל תינוקות הוא מצב שבו התפתחות הילד אינה מתקדמת בקצב הצפוי. הסימנים לעיכוב התפתחותי כוללים, בין היתר, מיומנויות מוטוריות מאוחרות, מיומנויות מלמול מאוחרות, חוסר כישורים "חברתיים" (כמו עיכוב בניסיונות חיקוי של הבעות פנים) ועוד.

עשויות להיות סיבות שונות לכך שמתקיים עיכוב התפתחותי אצל תינוקות, אבל חשוב לזכור שכל תינוק ותינוקת מתפתחים בקצב שלהם. אם ילדכם אינו מפגין את ההתפתחויות המוטוריות שהוא אמור להפגין בשלב הנוכחי של חייו, תנו לו את הזמן שלו ובמקביל, הקפידו על ביקור בטיפת חלב כמובן.

התפתחות תינוקות עד גיל חודש

בחודש הראשון לחייו התינוק לומד להשלים כמה וכמה פעולות, למרות שזה נראה כאילו הוא עסוק רק בלישון ולעשות קקי. עד סוף החודש הראשון, תינוקות לומדים כיצד לקרב ידיים ואגרופים לפה, כמו גם להכניס אצבע לפה כדי לממש את הדחפים לינוק. בשלב זה, אם רמת הדיוק אינה גבוהה והוא מפספס לעיתים את הפה עם האצבע, לא להילחץ. לא בטוח שמדובר במשהו כמו עיכוב התפתחותי, כי הדיוק משתפר במהלך החודש השני גם.

כמו כן, תינוקות בחודש הראשון אמורים להתחיל להרים את הראש לזמן קצר בזוויות 45 מעלות. זאת ועוד, בחודש זה תינוקות ילמדו לזהות את קול ההורים וכן להגיב רפלקסיבית לפעולת יניקה (למשל, ינסו למצוץ אצבע שמקורבת אליהם).

התפתחות תינוקות עד 3 חודשים

החל מהחודש השני לחייו ועד החודש השלישי, תינוקות כבר נעשים יותר ערניים ותגובתיים לסביבתם. הם מחייכים באופן רצוני ולא כתוצאה רפלקסיבית של חיקוי, משמיעים קולות, עוקבים אחרי חפצים במבטיהם, יוצרים קשר עין, מחזיקים את הראש למעלה ומנסים לדחוף בזרועותיהם כדי לנסות לזחול.

לקראת החודש השלישי ובמהלכו, תינוקות מתחילים לצחוק בקול, כמו גם לחייך ו"לפלרטט" עם מבטיהם וצחוקם. בנוסף, הם ינסו להחזיק ראש מורם בזמן שכיבה על הבטן, לפתוח אגרופים (עד שלב זה בד"כ האגרופים סגורים) וכן ליצור אינטראקציה עם חפצים. למשל, להושיט יד לחפץ מסוים. בנוסף, בשלב זה התינוק אמור להתחיל לנסות לחקות פרצופים והבעות פנים.

התפתחות תינוקות עד חצי שנה

מגיל 3 חודשים ועד חצי שנה, הכול כבר נהיה הרבה יותר מעניין (לתינוק ולהורים). התינוק מחזיק את הראש למעלה לזמן ארוך יותר, כמו גם מחזיק צעצועים בצורה יותר טובה. בנוסף, הוא יפגין רצון לשחק, יבכה לעתים אם המשחק נגמר, יחקה הבעות פנים, ימלמל, יחצין רגשות, ינער צעצועים, יחזיק ראש מורם ללא תמיכה, יתהפך מהבטן לגב וידחוף עם הרגליים כשיניחו אותו על משטח מתאים.

לקראת חוצי שנה, הקואורדינציה של התינוק משתפרת בכל הקשור לחקר הגוף העצמי שלו. הוא יתפוס את כף רגלו, אפילו יכניסה לפה, יעביר חפצים מיד אחת לשנייה ויבחין בצבעים בולטים. הוא יביע עניין באוכל שלכם (סימן שהוא מוכן לאכול משהו יותר מוצק), ולקראת חצי שנה יגיעו ניסיונות הזחילה הראשונים.

מה עושים אם יש עיכוב התפתחותי אצל התינוק?

אם יש עיכוב התפתחותי אצל התינוק, חשוב להתייעץ עם רופא ילדים. ישנן בדיקות רבות שניתן לעשות כדי לגלות מה עשויה להיות הסיבה לעיכוב ההתפתחותי. אם נמצאו עיכובים התפתחותיים, חלק מהעיכובים הם מינוריים ואינם מצריכים כל טיפול.

רופא הילדים ייקח בחשבון את גיל הילד, עד כמה חמור העיכוב והאם ישנם סיבוכים שעלולים לגרום לו להתקיים או חלילה להחמיר. כמו כן, ההיסטוריה הרפואית של המשפחה תילקח בחשבון וכן המשקל שבו נולד התינוק. זאת, מכיוון שבמקרים רבים תינוקות פגים נוטים לגלות עיכובים התפתחותיים.

 

המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
רישום המלצה חדשה