אקוסטיקה לאולפן

אנחנו חיים בעידן שמספק לנו מגוון רחב מאוד של אפשרויות, הרבה יותר מבכל נקודת זמן בעבר. גם בתחום המוזיקה אפשר לזהות את המגמה הזו – ובפרט ביכולת של כל אחד וכל אחת כמעט להקים אולפן ביתי בהשקעה סבירה. הדגש העיקרי, על-מנת להפיק מקסימום תועלת מהאולפן, הוא תכנון מדויק של האקוסטיקה. בכתבה זו תמצאו את המרכיבים החשובים ביותר של אקוסטיקה לאולפן (שכמובן תקפים גם לאולפן מקצועי).

 

טיפול אקוסטי בתקרה ובקירות

הפעולה הראשונה שכדאי לבצע בדרך לאולפן הקלטות איכותי שיבטיח סאונד מושלם הוא טיפול אקוסטי מדויק לקירות ולתקרה. הצורך נובע מהאופן שבו נעים החלל גלי הקול – מאחר שהם עלולים להדהד אחרי המפגש עם התקרה, וגם עם הקירות, ובכך לעוות את הצליל המוקלט, חשוב מאוד לחפות את הקירות והתקרה בחומר ש"בולע" את הצלילים.

 

שימו לב: כשהמטרה היא אקוסטיקה לאולפן ברמה גבוהה באמת, אי אפשר להסתפק בחומרים נחותים מפני שהם יבלעו את הצלילים הגבוהים אבל לא את אלה הנמוכים. לגבי התקרה, ההמלצה היא ספוג אקוסטי איכותי, בעובי של 50 מ"מ או יותר. תקרה גבוהה מחייבת ספוג עבה אפילו יותר, 70-80 מ"מ ומעלה. מבחינת היקף הכיסוי המינימום הוא 70% משטח התקרה, וכל המרבה הרי זה משובח.

 

לגבי הקירות, המפתח הוא מינון: עודף בליעה ינמיך יתר על המידה את התדרים הגבוהים, ואילו מינון נמוך מדי ישאיר את הדהוד הבאסים. הפתרון הוא תליית פלטות ייעודיות במרחק מסוים זו מזו, כמו שתולים תמונות במוזיאון למשל. המידות של פלטה אפקטיבית: רוחב של כ-30 ס"מ (או אפילו 60 ס"מ, בהתאם לגודל האולפן), גובה של כ-120 ס"מ ועובד של 8 ס"מ. בדרך זו מובטחת בליעה רחבה ויציבה.

 

לוכדי באסים

תכנון אקוסטיקה לאולפן הקלטות ביתי או מקצועי מחייב כאמור תשומת לב ייחודית לבאסים שנוטים להדהד. ההמלצה היא לפזר בפינות של החדר "מלכודות באסים" – מעין משולשים שהגובה שלהם 60 ס"מ או 120 ס"מ שמנטרלים את ההדהוד המעצבן.

 

דגשים נוספים לגבי תכנון אקוסטיקה לאולפן ביתי

דלת החדר שנבחר לשמש כאולפן צריכה להיות כבדה וכמובן אוטמת. המשקיענים יתקינו שתי דלתות וביניהן חומר בליעה. החלון חייב להיות הרמטי גם הוא, עם שתי שכבות זכוכית, האחת בעובי 8 מ"מ והשנייה בעובי 12 מ"מ. וילון אקוסטי עשוי להוות פתרון יעיל לקיר "חלש" שאין דרך לחפות. את הרמקולים יש למקם על גבי בולמים מתאימים כדי שלא תהיינה ויברציות מיותרות ורעידות מהרצפה.

 

עוד המלצה חשובה לגבי תכנון אקוסטיקה לאולפן היא להתייעץ עם מומחים מנוסים בתחום, כדי למצוא פתרונות ייעודיים לכל צורך ספציפי – וזאת מפני שלכל חלל מאפיינים אחרים, ובהתאם הפתרונות הנכונים יהיו שונים. ההבדל בין איכות הצליל בחדר שעבר טיפול מקצועי באמת לבין הסאונד בחדר שלא טופל נכון עשוי להיות דרמטי.

 

 

רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ