תוכנית בטיחות אש לעסק – מי צריך לבצע אותה?

שריפות מתרחשות כל הזמן, גם בבתים פרטיים אך גם בלא מעט עסקים. אנחנו חיים בעידן טכנולוגי בו יש פתרונות רבים שיכולים לסייע להקטין את האפשרות שתפרוץ דלקה מלכתחילה, אך אם היא פורצת – הם יכולים לסייע להקטין את הנזק ממנה. 

מי חייב בתוכנית בטיחות אש? 

ישנם מפעלים, משרדים ועסקים בהם הסיכון לפריצת דלקה גבוה יותר מסיבות שונות, וישנם אזורים בהם ישנה התקהלות גדולה יותר של אנשים בו זמנית. 

חברת שלהבת ולהבה מסבירה שתקנות חוק התכנון והבנייה עודכנו בשנת 2008 והן קובעות כי כל בניין מחויב בתוכנית בטיחות אש, וזאת כדי למזער את סיכוני השריפה תוך מתן אפשרות מילוט לכל מי שנמצא בתוך המבנה במקרה של שריפה. המבנים המחויבים בהגשת תוכנית בטיחות אש הם בניינים בבנייה חדשה, בניינים בהם יש תוספות בנייה, מבני ציבור, מבנים בהם יש התקהלות, עסקים, כאשר יש שינוי משמעותי במפעל ומוסדות חינוך. 

 

כמו כן, התקנות קובעות גם שעסקים ומוסדות עם התנאים הבאים יהיו מחויבים גם כן בהגשת התוכנית: מכללות, אוניברסיטאות, בתי מלון, מכוני מחקר, מתקנים רפואיים, בתי חולים, שדות תעופה, רשויות מקומיות, מרכזי קניות, תאגידי מים, אתרי בנייה עם יותר ממאה עובדים, מפעלי חקלאות עם למעלה מחמישים עובדים ועסקים עם למעלה מחמישים עובדים בכלל. 

מה לגבי בניינים בבנייה?

תוכנית בטיחות האש כוללת בין היתר את כל דרכי המילוט והפינוי מתוך המבנה, את אמצעי גילוי וכיבוי האש. כאשר מדובר על בניין שנמצא בבנייה, האחראי על הבניין צריך להגיש את המסמכים הרלוונטיים ליועץ בטיחות אש שיאשר את התוכנית, רק לאחר מכן יש להתקין את המערכות מדוברות ותוך התייחסות לתוכנית בכל שלב. יש לזכור שעבודתו של יועץ בטיחות אש הנה להתאים את המערכת לתקנים המחייבים בתחום, יישום מדויק יסייע לקבלת האישורים המתאימים למבנה בסיום הבנייה. 

מה תכלול התוכנית? 

התוכנית תכלול באופן מפורט את אמצעי גילוי וכיבוי האש ואת דרכי המילוט. היא תכלול את מיקום הצבתם של המטפים לכיבוי אש, ואלה יתוכננו במיקומים האסטרטגיים המתאימים, היא גם תכלול את מיקומי עמדות הכיסוי, גלאי העשן והברזים המספקים מים. כל אלו צריכים להיות ממוקמים באופן מדויק ובהתאם להוראות החוק בתחום, ולכן עבודתו של יועץ בטיחות אש מקצועי ובעל ניסיון הנה קריטית. 

מלבד התוכנית יש לבצע לעובדים הדרכה בתחום בטיחות האש אחת לשנה. אותה הדרכה תכלול ידע עיוני ומעשי הכולל הבנה מעמיקה על מערכות כיבוי האש, כמו גם ידע מעשי כיצד להפעיל את מערכות כיבוי האש הידניים. 

חשיבות תוכנית הבטיחות בעסק

בכל שנה אלפי דלקות גורמות לנזקים קשים לעסקים בכל רחבי הארץ, שריפה היא מצב בלתי צפוי שמתרחש, ופוטנציאל הנזק ממנו גם לרכוש אך גם לחיי אדם יכול להיות גדול מאוד. אף בעל עסק לא רוצה להיקלע למצב של שריפה, אך אם נקלע אליה, היה רוצה שיהיו לו ולעובדיו את מקסימום הכלים להתמודד עם הדלקה, תוך שמירה על בטיחות והאפשרות להציל חיים. לעיתים מדובר על בעיות בטיחות אש, לעיתים טעויות אנוש, ולא את כל הדלקות אפשר למנוע לחלוטין, בטח לא את אלה שנגרמות בזדון, אך את רובן ניתן למנוע. המניעה מתחילה בתוכנית בטיחות אש כוללת שמתייחסת לכל פרמטר בתחום האש, אלה יחד עם הדרכה נכונה יסייעו למנוע את השריפה הבאה, ולבטח לצמצם את הנזקים ממנה. 

 

לסיכום, יועץ בטיחות אש אמון על בניית התוכנית, היא כוללת את מערכות הכיבוי, ההתראה ואת הדרכת העובדים והיא מצילה חיים.

 

המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בחול