כמה דברים שלא ידעתם על תפילין

במאמר הבא נזכיר כמה מההלכות והמנהגים הקשורים למצוות התפילין ומצוות המזוזה. חלקם ידועים יותר וחלקם ידועים פחות. הרמב"ם כתב שכל מי שיש לו ציצית בבגדו, מזוזה בפתח ביתו, ותפילין בראשו - לא במהרה הוא חוטא, כי תשמישי מצווה אלו מזכירים לו את מציאות האלקים אשר בקרבנו "והנה ה' ניצב עליו, ומביטעליו ורואה כל מעשיו" ולכן שלוש מצוות אלו הם היסוד לאורח החיים של יהודי דתי.

אם משום מה עדיין אין לכם תפילין או מזוזה כשרה, או שזכיתם לעבור לבית חדש או שהרחבתם את הדירה, ואתם מעוניינים לקכוש מוצרי יהדות, אתם מוזמנים להיכנס למשכן התכלת, לחנות בבאר שבע, או פשוט לחפש באתר הרשמי שלהם , ולמצוא שם תפילין, טליתות ומזוזות כשרות ועוד מוצרי יודאיקה יהודיים רבים. באתר גםניתן מענה לאלו שרוצים מזוזה כשרה בזול ממש  גם כן יכולים למצוא באתר משכן התכלת, והכל בכשרות מהודרת עם אישור מוסמך.

להלן הלכות שונות שנוגעות למצוות התפילין, מי שמעוניין בעוד מידע לגבי הלכות תפילין יכול למצוא כאלו באתר אור החיים הקדוש ובאתרים יהודיים נוספים.

1. מצוות התפילין חלה על גברים בלבד

מצוות תפילין, הנחת תפילין בתפילת שחרית, היא מצוות החלה על גברים בלבד. התלמוד (שבת ל"ז ע"א) מתעד מחלוקת בין רבי יהודה לבין חז"ל האם נשים חייבות או לא חייבות במצווה זו. לפי דעת חז"ל, נשים פטורות ממצוות תפילין. הטעם לפטור זה הוא שהמצווה היא בעיקרה בזמן, ונשים פטורות ממצוות חיוביות שנקבעו בזמן (רמב"ם, הלכות תפילין ג, ג). יש פוסקים שפוסקים שאף על פי שנשים אינן חייבות בתפילין, הן עשויות בכל זאת לבחור לקיים את המצווה בהתנדבות (משנה ברורה ד, כד), וכך מתוארות בהיסטוריה נשים מיוחדות כמיכל בתו של שאול המלך, ואף שתי בנותיו של רש"י (אחת מהם אמא של רבנו תם, מבעלי התוספות) שהיו מניחות תפילין בצנעא. מכל מקום מוסכם על הכל, שגם אם אישה מניחה תפילין עליה לעשות זאת בצנעא, ולא ברבים, ובוודאי לא בהתרסה כלפי הרבנות האורטודקסית, ובשיתוף פעולה עם גופים שחותרים תחת היהדות האורטודקסית (הכוונה לרפורמים ולקונסברטיבים). 

2. יש להניח תפילין בתפילת שחרית.

הנחת תפילין היא מצווה חיובית החלה הן בארץ ישראל והן מחוץ לארץ. חובת הנחת תפילין מתחילה מגיל בר מצווה וחלה בכל יום, למעט שבתות ומועדים. יש להניח את התפילין בתפילת שחרית, וליתר דיוק בזמן קריאת שמע. מעיקר הדין יש חובה להניח תפילין פעם ביום, אלא שאמרו חכמים שכל הקורא קריאת שמע (שבה הוא הוא מזכיר את הפסוקים המחייבים את להניח תפילין: "וקשתרם לאות על ידך והיו לטוטפות בין עיניך") ללא תפילין - הרי זה כמעיד עדות שקר בעצמו. 

את התפילין יש להניח על היד הכהה-החלשה יותר, כמו שכתוב "וקשרתם לאות על ידך" ודרשו חכמים: "על יד כהה". מהי היד החזקה? (כלומר היד שאינה כהה) האם זה היד שבה משתמשים יותר לפעולות שונות, או שזו דווקא היד שבה כותבים (כתיבה היא פעולה חשובה, וגם בפסוק כתוב וקשרתם לאות על ידך והיו לטוטפות בין עיניך וכתבתם על מזוזות). המנהג הכללי הוא להניח את התפילין על הזרוע מול היד שמשתמשים בה לכתיבה, אך יש דעות חלוקות בעניין זה, ומי שכותב ביד אחת ועושה את כל צרכיו ביד שניה, שישאל רב מה לעשות. 

בכל מקרה, חשוב להקפיד על מיקום נכון של התפילין, שכן יש ללבוש אותם באופן ספציפי על מנת לקיים את המצווה. 

4. יש לעטוף תפילין היטב סביב הזרוע והיד.

המילה "תפילין" מקורה בשורש העברי תפל או פת(י)ל בשני המשמעויות הוא סוג של דבר שמשמעותו היא מכך שהוא מחובר למשהו אחר, רצה לומר התפילין עניינים לחבר אותנו להקב"ה. 

תפילין הן שתי קופסאות קטנות המכילות פסוקי מקרא, הנקשרים ברצועות עור לראש ולזרוע במהלך תפילת שחרית בימי חול. הנחת התפילין על הגוף היא משמעותית. התפילין של ראש הכרוכה סביב הראש, בין העיניים, מסמלת שה' צריך להיות במחשבותינו בכל עת. התפילין של יד הכרוכה סביב הזרוע, קרובה ללב, מסמנת שה' צריך להיות בליבנו בכל עת. יש ללפף את התפילין היטב סביב הזרוע והיד, כדי שלא יחליקו בזמן התפילה. חשוב לעטוף את התפילין בצורה נכונה, דאם לא כן לא יוצאים ידי חובה.

5. יש לאחסן תפילין במקום נקי ויבש.

תפילין הן שתי קופסאות עור שחורות קטנות ובהן מגילות קלף עליהן כתובות פסוקים מהתורה. מסיבה זו יש לאחסן תפילין במקום נקי ויבש כאשר אינן בשימוש, שכן הן חשופות לנזקים מלכלוך, לחות ועוד. נרתיק משי קטן או קופסה משמשים לעתים קרובות למטרה זו. יש לבדוק את התפילין מעת לעת על מנת לוודא שהעור תקין ושהקלף והאותיות לא הפכו שבירות או סדוקות. אם יימצא בבדיקה שהתפילין לא כשרות כראוי, יהיה צורך להחליפם.

קרדיט תמונה FREEPIK

המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר