קיבלתם ירושה – מה כדאי לעשות עם הכסף?

דמיינו מצב שבו קיבלתם סכום כסף מכובד: נניח שירשתם סכום כסף משמעותי אמנם הוא לא יכול לשמש אתכם כדי לרכוש דירה ובטח לא בית בטווח המיידי, אבל בהחלט סכום שאתם רוצים לחסוך כדי להעזר בו מתישהו בעתיד. אז מה אפשר לעשות איתו? טוב ששאלתם.

נעים להכיר – קופת גמל לפי תיקון 190

ירשתם לאחרונה כספים שנחסכות באמצעות קופת גמל וטרם חלפו 3 חודשים מיום פטירת החוסך? תוכלו למשוך אותם בת אחת כבר עכשיו ואפילו ליהנות ממס רווחי הון. עם זאת, קיימת אפשרות נוספת המאפשרת למקסם את הרווח על הכספים שברשותכם והיא נקראת קופת גמל תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. 

 

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה נכנס לתוקפו בשנת 2012 ומטרות למעשה לעודד חוסכים ותיקים לחסוך באמצעות מכשיר חיסכון שיעניק להם הטבות מס משמעותיות, בתנאי שאתם עומדים בתנאים מסוימים המוגדרים בחוק: חציתם את גיל 60 ואתם מקבלים קצבת פנסיה מזערית (לפחות 4,603 ₪ נכון לשנת 2022).

מהן האפשרויות שעומדות לבחירתכם? 

1) פשוט למשוך את הכספים מהקופה – הכספים אשר בקופת הגמל סטנדרטית של הנפטר מורכבים משני אלמנטים: תגמולים ופיצויים:

  • חלק התגמולים – פטור ממס כל עוד אתם מושכים אותם תוך 3 חודשים ממועד פטירתו של החוסך. משיכה מאוחרת יותר תאלץ אתכם לשלם מס רווחי הון (25% על הרווחים). 

  • חלק הפיצויים – הטבת המס של הנפטר מתגלגלת אליכם. במילים אחרות – אם כספי הפיצויים שלו היו פטורים ממס, הם ישארו כך במידה ותעבירו את קופת הגמל על שמכם. אבל אם כספי הפיצויים חייבים במס, המס עומד על 40% הן עבור החוסך והן עבורכם בעת משיכת הכספים.

שימו לב: במידה והחוסך חסך את כספיו במסגרת קופת גמל לפי תיקון 190, וחצה את גיל 75 בפטירתו, תשלמו מס רווחי הון מופחת של 15% מהרווח הנומנילי בלבד בעת משיכת הכסף. 

 

2) להעביר את הכספים לקופת גמל תיקון 190 שרשומה על שמכם – במידה והנפטר חסך כספים במסגרת קופת גמל רגילה (או באפיק חיסכון קצבתי אחר), האפשרות השנייה היא להעביר את כספי החוסך שהלך לעולמו לקופת גמל תיקון 190 שרשומה על שמכם. מדובר בצעד מומלץ וחשוב ביותר: כל הכספים בקופת הגמל יהיו חייבים במס רווח הון של 25% לאחר 3 חודשים מיום הפטירה ולא תוכלו ליהנות מהטבות המס שציינו. 

 

מעבר לכך, כל עוד קופת הגמל רשומה על שם הנפטר לא תוכלו לשנות אותה ולמקסם את הפוטנציאל שלה. העברת הקופה על שמכם תאפשר לכם לשנות את מסלול ההשקעה, להתמקח על דמי הניהול, להעביר את הקופה לחברת ביטוח/בית השקעות אחר, לקבל הלוואות בתנאים אטרקטיביים, לקבל דוחות תקופתיים והכי הכי חשוב – ליעד את הכספים לכספי קצבה מוכרת, שתוכלו לקבל בעתיד כפנסיה פטורה ממס. 

אז מה עדיף לעשות?

הרבה אנשים מתלבטים מה כדאי להם לעשות: האם למשוך את כל סכום הכסף שצברו בבת אחת או להעביר אותו לקופת גמל תיקון 190 על שמם וליהנות משלל היתרונות של אפיק חיסכון זה. לכל החלטה יש יתרונות וחסרונות. כך למשל, אם תמשכו את כל הסכום בבת אחת, תוכלו לעשות עם הכסף כל דבר שעולה על רוחכם, בין אם לבזבז אותו על חופשה ממושכת, שיפוץ הבית או אפילו להשקיע אותו במכשיר חיסכון כזה או אחר. מצד שני אתם עלולים להתפתות לבזבז על כל הכסף והוא עשוי להעלם לכם מהר יותר מכפי שדמיינתם. לא סתם אנחנו נתקלים בסיפורים על אנשים שאיבדו את הכול לאחר שזכו בלוטו. 

לעומת זאת, כשאתם מפקידים את הכסף בקופת גמל תיקון 190 אתם נותנים לגופים מקצועיים לנהל עבורכם את הכסף ולהשיג עבורכם תשואה מקסימלית. עם זאת, אם אתם לא עומדים בקריטריונים לא תוכלו למשוך את הכסף בזמן הקרוב.

אז איך לדעת מה הכי נכון בשבילכם?

הצעד הכי נכון בשבילכם הוא פשוט להתייעץ עם סוכני ביטוח שמתמחים בתיקון 190 ובתכנון פרישה, וזו בדיוק ההתמחות שלנו בפתרונות עדיפים כבר יותר מעשרים שנים. אנו עובדים עם חברות הביטוח ובתי ההשקעות המובילים ומכירים לעומק את כל האפשרויות העומדות לבחירתכם, לרבות אפשרויות שטרם הזכרנו במאמר כמו קופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון. נשמח להכיר אתכם ואת צורכיכם, לספק מענה אגיב ומקצועי על כל שאלה ולהציע לכם את הפתרון המיטבי עבורכם. רוצים שקט נפשי? פנו אלינו עוד היום.

 

המלצות טיולים בחול
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ