מצטרפים חדשים לקרן פנסיה? הנה כל מה שכדאי שתדעו על החיסכון החשוב בחייכם

 

הכספים שנפקיד בקרן הפנסיה אמורים לשמש אותנו בעתיד הרחוק, בעת הפרישה. מהם מאפייניה, אילו הטבות מס היא מציעה וכיצד מצטרפים לקרן הנכונה? כל התשובות במדריך הבא

אביבה טנא

 

מצטרפים חדשים לקרן פנסיהכל עובד במדינת ישראל, בין אם שכיר או עצמאי, מחויב לחסוך לפנסיה. מבחינת המדינה, ההיגיון הוא פשוט – היא מעוניינת שכאשר נגיע לגיל שבו לא נוכל לעבוד עוד, כספי הפנסיה אשר חסכנו במשך עשרות השנים שבמהלכן עבדנו ישמשו אותנו למחייתנו, במקום שהיא תהיה זו שתצטרך לכלכל אותנו על חשבונה. אז גם עבור עצמנו וגם עבור המדינה, הצטרפות לקרן פנסיה כזו או אחרת אינה רק זכות – אלא חובה, עבור עובדים מגיל 21 ועובדות מגיל 20. זאת, על פי צו הרחבה לחוק פנסיה חובה שפורסם ב-2008 וקבע כי כל עובד שכיר, זכאי לכך שמעסיקיו יפרישו עבורו כספים לפנסיה. בהמשך, הורחבה חובה זו גם לעצמאים.

 

קרן פנסיה היא אחד ממכשירי החיסכון שבאמצעותם ניתן לחסוך לפנסיה ומלווה את העובד שנים רבות. ניתן לניידה ממקום עבודה אחד לאחר ואף קיימת האפשרות לעבור בין כמה קרנות פנסיה שונות במהלך שנות העבודה. אל הקרן מועברות הפקדות באופן שוטף, חלקן מהמעסיק וחלקן מהעובד (כשמדובר בעצמאים – הם אלו המפקידים בלבד). הסכומים המצטברים בקרן לאורך שנים, בתוספת הריבית דריבית, מהווים את החיסכון שאמור לשמש את העובד או העובדת בעת יציאתם לפנסיה.

מהם אם כן שיעורי ההפקדה לקרן, לאילו הטבות מס זכאים החוסכים, אילו סוגי קרנות קיימים וככלל – איך מצטרפים לאחת שתתאים עבורנו במיוחד? מיד נרחיב.

מהם שיעורי ההפקדה לקרן פנסיה?

מדי חודש, מופקד בקרן הפנסיה סכום המהווה 18.5% ממשכורת העובד. 6% מתוכו מועברים משכר העובד, כאשר 12.5% נוספים משולמים על חשבון המעסיק. את הכספים שהצטברו, בתוספת הריבית, יכולים העובדים למשוך כקצבת פנסיה חודשית החל מגיל 60.

 

עבור עצמאים, נחלקת ההפקדה לשניים – 4.45% מההכנסה שעד חצי השכר הממוצע במשק (כ-63 אלף שקל נכון ל-2022), ו-12.55% עבור יתרת ההכנסה, עד גובה השכר הממוצע במשק (כ-126 אלף שקל). עצמאי ששכרו עולה על זה הממוצע במשק, יכול להפקיד יותר לפנסיה – אך אינו מחויב בכך.

מהן הטבות המס לחוסכים?

מצטרפים חדשים לקרן פנסיההמדינה מעניקה הטבות מס משמעותיות לחוסכים בקרן פנסיה – הן על ההפקדות בקרן והן במועד משיכת הכספים. שכירים ייהנו מזיכוי של 35% במס הכנסה עבור הפקדה של עד 7% משכרם (ועד 7,476 שקל בשנה). בנוסף, הפקדות המעסיק עבור רכיב התגמולים וביטוח אובדן כושר עבודה בשיעור של עד 7.5% משכר העובד ועד לתקרה של פעמיים וחצי השכר הממוצע במשק, יהיו פטורות אף הן ממס הכנסה.

עצמאים ייהנו מהטבות מס על הפקדה של עד 16.5% מהכנסתם בביטוח הפנסיוני (עד התקרה הקבועה בחוק). סכום ההפקדה ינוכה מהכנסתם החייבת במס, בהפקדה של עד 11% ממנה (ועד 23,496 שקל בשנה); והם יקבלו זיכוי במס על כאלו של עד 5.5% מהכנסתם, גם כן עד תקרה מסוימת. כדי למקסם את הטבות המס, אפשר להתייעץ עם איש מקצוע בתחום – כדוגמת רו"ח או יועץ מס בעל רישיון פנסיוני, וכן עם חשב/ת השכר במקום העבודה.

 

מה מאפיין את קרן הפנסיה?

מאפיין ייחודי של קרן הפנסיה הוא היותה מבוססת על ערבות הדדית בין החוסכים. אם בפוליסת ביטוח למשל, משלמים המבוטחים פרמיה חודשית לחברה המבטחת, ובמקרה שהוגשה אליה תביעה שהתקבלה – החברה היא זו שתשלם את הפיצויים מכספה, הרי שבמקרה של קרן פנסיה, כספי העמיתים המופקדים בה הם אלה שמשמשים כדי לשלם את תביעות הביטוח.

 

בקרן הפנסיה ישנו כיסוי ביטוחי הכולל ביטוח לאובדן כושר עבודה (ביטוח נכות), וכן ביטוח שאירים למקרה מוות של החוסך. ניתן לבחור בין כמה מסלולים, בהתאמה למצבו האישי והמשפחתי של החוסך.

בנוסף, משמש חלק מהכסף המופקד לתשלום דמי ניהול עבור החברה המנהלת את הקרן, בדומה למוצרים פנסיוניים אחרים.

 

אילו סוגי קרנות פנסיה קיימים?

בישראל ישנן קרנות פנסיה ותיקות שהוקמו בשנות ה-50 וכבר לא ניתן להצטרף אליהן, וקרנות חדשות שהוקמו בשנות ה-90 – והן אלו המקבלות כיום מצטרפים חדשים. מאמר זה מתייחס לקרנות החדשות בלבד.

 

בין אלו החדשות, קיימת קרן פנסיה מקיפה – זו שהעובדים מחויבים להפקיד בה כספים וזוכות לרשת הגנה מהמדינה על מנת להבטיח חלק מהתשואה לעמיתים; וכן קרן פנסיה כללית, אליה ניתן להפקיד מעבר לגובה ההפקדה המחויב בחוק. בקרן זו יש גם מסלולים ללא כיסוי ביטוחי וגם כאלו שעם, כמו בקרן המקיפה ובנוסף, היא אינה זוכה להגנת המדינה.

 

כמו כן, כל חוסך יכול להצטרף גם לאחת מקרנות הפנסיה הנבחרות. קרן נבחרת היא קרן מקיפה שזכתה בהליך המכרז של משרד האוצר, והוגדרה ככזו נבחרת. קרנות אלו אמורות להציע תנאים עדיפים – בדגש על דמי ניהול אטרקטיביים.

 

איך מצטרפים לקרן הפנסיה המתאימה לנו ביותר?

בעת הצטרפות ראשונית לקרן פנסיה, יכול העובד לבחור באחת שמתאימה עבורו ולבקש ממעסיקו להפקיד בה את הכספים. במעבר בין עבודות, הוא יוכל להמשיך ולחסוך באותה הקרן או לחלופין, לנייד את החיסכון בין קרן פנסיה אחת לאחרת, או בין מסלולים שונים באותה קרן.

 

כדי לבחור קרן פנסיה, חשוב לבדוק פרמטרים מרכזיים כמו התשואה לאורך זמן. כך למשל, לבדוק את ביצועי הקרנות ב-3,5 ו-10 השנים האחרונות. בדיקה שכזו יכולה לתת תמונה דיי ברורה על קרנות הפנסיה שמציגות ביצועים טובים לאורך שנים, ולא רק בתקופה ספציפית. ניתן להשוות בין קרנות הפנסיה השונות באתר הממשלתי פנסיה נט, אתר אובייקטיבי ופשוט לשימוש, המספק נתונים על ביצועי הקרנות.

 

באשר לקרן הפנסיה הנבחרת, המציעה לעמיתיה תנאים משופרים – כאמור, כל עובד שכיר או עצמאי יכול להצטרף אליה, וליהנות מתנאים אלו לתקופה של עשר שנים לכל הפחות. ניתן לבקש מהמעסיק להפקיד בקרן, או פשוט להיכנס לאתר האינטרנט של החברה המנהלת, למלא טופס אונליין – ולעקוב, כדי לוודא שהכסף אכן מופקד בקרן שבחרתם.

 

*אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח

 

קרדיט לתמונה: Shutterstock

 

 

המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר