כל מה שאישה צריכה לדעת על זכויות עובדת בהריון ולאחר הלידה

תקופת ההיריון היא תקופה עמוסה במטלות הסובבות סביב ההיריון, ובראשן בדיקות בפרקי זמן קצרים ולעיתים גם ימי מנוחה וימי מחלה. כדי לשמור על עקרון השוויון ועל כבוד האישה, המחוקק מצא לנכון להגן על זכויות הנשים העובדות בתקופת ההיריון ולאחר הלידה. כדי שהמעסיק יוכל לעמוד בחובותיו מצד אחד אך לא לפטר את האישה בשלב מוקדם מן הצד השני, האישה יכולה להודיע למעסיק שלה לכל המאוחר עד סוף החודש החמישי להיריון, והיא אינה מחויבת לדווח על ההיריון שלה למעסיק פוטנציאלי, למשל במעמד של ריאיון עבודה. במאמר זה נפרט את כל מה שצריך לדעת אודות זכויות עובדת בהריון וזכויות עובדים באופן כללי.

תשלום בגין היעדרות מעבודה עקב בדיקות

במסגרת זכויות עובדת בהריון, עובדת זכאית להיעדר מעבודתה לצורך ביצוע בדיקות רפואיות שגרתיות הקשורות בהיריון, ולקבל עבור זמן ההיעדרות תשלום. בדיקות לדוגמה: בדיקות דם, בדיקת מי שפיר, צילומי אולטרסאונד וכדומה. עובדת במשרה מלאה בהתאם לנהוג במקום עבודתה זכאית להיעדר עד 40 שעות עבודה, ועובדת במשרה חלקית זכאית להיעדר מעבודתה מספר שעות באופן יחסי להיקף המשרה שלה. זכות זו היא זכות בסיסית  ומוקנית לכל עובדת בהיריון, ללא תלות בוותק שלה במקום העבודה.

האם מותר לפגוע בשכר או בהיקף המשרה של אישה בהריון?

על פי החוק, חל איסור על המעסיק לפגוע בגובה השכר או בהיקף המשרה של האישה בתקופת ההיריון בשל הריונה, בכל שלב בהיריון וללא קשר לוותק שלה במקום העבודה, אלא אם מתקבל היתר מאת זרוע העבודה במשרד העבודה. מקרים חריגים להפחתה בשכר או בהיקף המשרה הם עובדת שביקשה להפחית את היקף המשרה בשל מצב רפואי; הסכם קיבוצי הנחתם בין מקום העובדה לעובדת וגורם לפגיעה בהכנסה, וכן מצב בו ההכנסה משולמת בהתאם לתפוקה, לדוגמה על בסיס עמלות, ותפוקת העובדת ירדה מסיבות שלא תלויות במעסיק.

זכויות תעסוקה במהלך חופשת הלידה

עובדת שעבדה לפחות שנה רצופה באותו מקום עבודה, זכאית לחופשת לידה של 26 שבועות, שהן 6 חודשים. רק מחצית מהזמן הוא בתשלום. עם זאת, היא זכאית לקצר את חופשת הלידה שלה ובלבד שהיא לא תפחת מ-15 שבועות. מעסיק לא יכול לדחות את רצונה של העובדת לחזור לעבוד אך יכול לדחות את בקשתה לתקופה של 3 שבועות. אם בן הזוג מצהיר כי הוא מחליף אותה בחופשת הלידה ובטיפול בילוד, היא רשאית לחזור למקום עבודתה באופן מידי. עובדת שעבדה פחות מ-12 חודשים באותו מקום עבודה, זכאית לחופשה של 15 שבועות, בתשלום לאורך כל התקופה או חלקה. חשוב לדעת שמעסיק אינו רשאי למנוע מעובדת לצאת לחופשת לידה, וכן אסור לו לפטר אותה במהלך החופשה ולמשך 60 יום אחריה.

זכויות עובדת לאחר חופשת לידה

ישנן מספר זכויות מפתח בתקופה שלאחר חופשת הלידה. אסור לפטר עובדת בפרק זמן של 60 יום לאחר חזרתה מחופשת הלידה, אלא באישור של משרד העבודה ולאחר שהגורם הממונה השתכנע שהפיטורים אינם קשורים ללידה או לחופשת הלידה. אסור לפגוע בהיקף המשרה או בהכנסה במשך פרק זמן זהה של 60 יום מתום חופשת הלידה, אלא באישור של שר העבודה ולאחר שזה שוכנע שהפיטורים אינם קשורים ללידה או לחופשת הלידה. בהיבט שעות העובדה, במשך 4 חודשים מתום חופשת הלידה, אסור להכריח עובדת לעבוד בעבודת לילה (עבודה שלפחות שעתיים מתוכה מתקיימות בין השעות 22:00-06:00) או בזמן יום המנוחה השבועי, אלא אם העובדת אישרה זאת בכתב.

 

רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ