אירוע מוחי ושיקום

מדי שנה לוקים בישראל בשבץ מוחי בערך כ 15 אלף איש, כאשר 30 אחוזים מהם נפטרים מהשבץ בשבועות הראשונים שלאחר האירוע המוחי. כ 30 אחוזים לעומת זאת מחלימים באופן מהיר יחסית מהבעיות התפקודיות והמוטוריות ולא נזקקים לאשפוז שיקומי 40 אחוזים מנפגעי שבץ מוחי יסבלו ממגבלה גופנית כלשהי אשר תדרוש טיפול ואשפוז שיקומי לאחר שהם משתחררים מבית החולים. כ 90 אחוזים מגיעים לטיפול השיקומי כאשר הם לא מסוגלים ללכת באופן עצמאי וכן זקוקים לעזרה בתפקוד היומיומי והאישי. לאחר הטיפול השיקומי קרוב ל 90 אחוזים מהם ישתחררו הביתה כאשר הם יהיו מסוגלים ללכת עם או בלי תמיכה של מכשור מתאים, באופן עצמאי או בהשגחה. מטרת העל בטיפול השיקומי תהיה לסייע לחולה לשפר את התפקוד שלו, להשיג את העצמאות המרבית ולשפר את איכות החיים שלו עד כמה שניתן. 

כיצד נוצר שבץ מוחי?

שבץ מוחי נגרם מהפרעה באספקת הדם בעקבות דימום או חסימה, עם הופעה פתאומית של הפרעות נוירולוגיות שונות לרבות חולשה או שיתוק בצד אחד של הגוף, אסימטריה של הפנים, הפרעה בתחושה בחצי גוף, בלבול, קושי בדיבור, קושי בבליעה, קושי בהבנה ועוד. עם הופעת הסימנים המקדימים לשבץ מוחי יש להגיע מוקדם ככל האפשר לבית החוחים שכן, בשעות הראשונות ניתן לקבל טיפול אשר ממיס קריש דם שמהווה פעולה שיכולה לשפר את חומרת הנזק ולהגדיל את הפוטנציאל השיקומי.

 

מהם גורמי הסיכון להיווצרות אירוע מוחי?

גורמי הסיכון העיקריים לשבץ מוחי הם: לחץ דם גבוה, סוכרת, עישון, מחלות לב וכלי דם, השמנת יתר, שומנים בדם, מחלות שגורמות לקרישיות יתר בדם ועוד. נפגע אירוע מוחי יכול להתקבל לשיקום לאחר שהייה של כמה ימים בבית החולים כאשר צוות מקצועי מאבחן שקיים פוטנציאל שיקומי וכאשר הוא יציב מבחינה נוירולוגית ואין עדות לזיהומים או סיבוכים נשימתיים, תפקוד הלב שלו תקין והוא לא סובל מדלקות אחרות אשר דורשות טיפול מורכב.

 

מה צריך לדעת על שיקום לאחר אירוע מוחי?

שיקום לאחר אירוע מוחי מתבצע על ידי צוות רב מקצועי אשר ידוע כחיוני מאוד לחולים שעברו אירוע מוחי ושסובלים בשל כך מהפרעות בתחומים שונים. מטרת העל של הצוות השיקומי היא לנסות ולהחזיר את המטופלים למצב שבו הם היו טרם הם עברו את האירוע המוחי הן מבחינה מוטורית, הן מבחינה התנהגותית והן מבחינה קוגניטיבית ושפתית. הצוות פועל בכדי להשיב למטופלים את יכולת התפקוד העצמאי בפעילויות היומיום כגון: לבוש, רחצה, אכילה ועוד. כאשר מתקבל המטופל לאשפוז שיקומי הוא יעבור בדיקות של מספר ימים על ידי הצוות הרב מקצועי ולאחר מכן, תקבע פגישה משותפת של הצוות שבה יקבעו שיטות הטיפול, יעדי הטיפול ועוד. הצוות המטפל יכלול: צוות סיעודי של אחיות וכוחות עזר אשר יטפל בצרכים הסיעודיים של המטופלים, יעניק עזרה בתפקוד האישי היומיומי וכן יעקוב באופן צמוד אחר מצבו של החולה וידריך את המשפחה. מלבד זאת יהיה צוות פיזיותרפיה אשר יטפל בבעיות המוטוריות כגון: יציבות, תנועה, שיווי משקל, החזרת יכולת ההליכה וכן לא פעם בהתאמת מכשורי עזר שיכולים לסייע למטופל כגון: מכשירי עזר להליכה, מדרסים ועוד.

 

צוות נוסף הוא צוות הריפוי בעיסוק אשר יתמקד בטיפול בגפיים העליונות וכן בהדרכה לשיפור תפקודי היומיום למרות המוגבלות תוך כדי הקניית הטכניקות להשגת העצמאות המרבית של האדם.

 

בעיות קוגניטיביות ברמה מורכבת יטופלו על ידי פסיכולוגים ונוירופסיכולוגים אשר יעניק את התמיכה הנפשית והרגשית הנדרשת הן למטופל והן לבני המשפחה שלו ובמקביל לכך יבצע טיפול קוגנטיבי.

 

צוות קלינאי תקשורת יטפל בהפרעות דיבור ובליעה. לא פעם המטופל יתקשה להבין את דבריהם של הסובבים אותו או שלא יצליח לבטא את עצמו. לעיתים הוא יתקשה בשני התחומים גם יחד ועל כן הצוות יסייע לו לשפר את תפקודו בתחומים הללו.

 

 

 

המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול