צנתור שרירנים

מיומות, או שרירני רחם בעברית, הם גידולים שפירים הנפוצים ביותר בקרב נשים. משמם, ניתן להבין שהם מתפתחים מרקמת שריר הרחם. מחקרים מראים, שכ- 50% מנשות העולם המערבי סובלות משרירנים ברחם, אך רק 25% חשות סימפטומים. רובן, כלל לא מודעות לקיומם של השרירנים. כדי לטפל במצב זה, נהוג לבצע צנתור שרירנים (מיומות) ברחם וכמובן רק לאחר אבחון מקיף ומעמיק של המצב הרפואי. חשוב להבין שהשרירנים עלולים להופיע כגידול בודד, או מקבץ בגדלים שונים – במקום אחד ברחם, או במספר נקודות על הדופן שלה. השרירן יכול להופיע בגודל מטבע, אך במקרים חריגים גם להתפתח לגודל של מלון, מה שעלול לגרום לאישה ולסביבתה לחשוב בטעות שהיא בהריון.

 

כל מה שצריכות לדעת על צנתור שרירנים (מיומות) ברחם

נשים רבות סובלות ממיומות ברחם; אלו עלולות לגרום לכאבים באגן, לחץ על השלפוחית, עצירות, דימום וסתי ובמקרים חמורים אף להפוך לגידול סרטני ממאיר. בנוסף, המיומות עלולות להפריע בתהליך הכניסה להריון, על מהלכו ואף לגרום להפלות. רגע לפני שנרחיב על צנתור שרירנים (מיומות) ברחם כדאי לפרט קודם על שלושת הסוגים העיקריים של מיומות:

  • מיומה תוך דפנית (Intramural) – המיומה כלואה בין סיבי השריר הבריא ולוחצת על רירית הרחם. בשל כך, האישה חווה לרוב הגברה במשך ובכמות הווסת מידי חודש. מיומה מסוג זה עלולה גם לפגוע בפוריות.
  • מיומה תת רירית (Submucosal) – מיומה זו בולטת לחלל הרחם, גורמת לדימום וסתי מוגבר ולהארכת ימי הווסת, ואף מביאה להגברה בכאבים. נשים שסובלות ממנה בעלות סיכוי גבוה להפלות, והיא אף פוגעת ביכולת להיכנס להריון.
  • מיומה תת סרוזית (Subserosal) – מיומה זו בולטת מדופן הרחם לחלל הבטן, וגורמת ללחץ על הרקטום המוביל לעצירות, בקושי להטלת שתן או תכיפות יתר, לחץ על שלפוחית השתן, ובמקרים חריגים אף לדליפת שתן בזמן מאמץ.

כדאי לציין שקיימים מקרים בהם נוצרות מיומות מסוגים שונים, לצד תופעות לוואי המשתלבות זו בזו ויוצרות מצב של אי נוחות כללית, כאבים, ועוד.

 

כיצד מתבצעת האבחנה?

אי אפשר לבצע צנתור שרירנים (מיומות) ברחם סתם כך כמובן. יש לבצע אבחון מקיף ומעמיק! במקרים בהם סובלת האישה מכאבי אגן ממושכים, דימומים בין-וסתיים, וסת ממושכת וכואבת, אנמיה או קושי במתן שתן – אז יש לפנות לרופא באופן בהול. האבחון נעשה על ידי אמצעי הדמיה כגון אולטרסאונד ו-MRI, כשלרוב האמצעי שייבחר יהיה דווקא אולטרסאונד בשל הזמינות הרבה שלו.

 

ומה לגבי הצנתור?

ראשית, נציין כי צנתור שרירנים (מיומות) ברחם הוא לא תמיד הפתרון הראשון. ברוב המקרים האישה הסובלת ממיומות אינה מרגישה בסימפטומים ורוב המיומות כלל אינן מחמירות למצב של גידול סרטני. לכן, יש לבצע מעקב ולעתים להסתפק בטיפול תרופתי. הצנתור מהווה תחליף כשעולה צורך בניתוח, על כל המשתמע מכך. איך זה מתבצע? המנתח חושף עורך במפשעה ומחדיר אליו צנתר, ובעזרת אמצעי שיקוף מכווין אותו אל כלי הדם שמזינים את המיומה. חומר סינטטי מיוחד חוסם את כלי הדם ומונע ממנה להמשיך לספק דם, וכעת כשחמצן ודם לא מגיעים אליה, היא מתכווצת.

מדובר בהליך קצר מאוד שנמשך שעה בלבד, הוא אינו מתבצע בהרדמה מלאה אלא בטשטוש עמוק, האישה יכולה לחזור לתפקד לאחר זמן קצר בלבד ואחוזי ההצלחה שלו גבוהים מאוד. אלו יתרונות עצומים וחשובים מאין כמוהם, שמשמעותם שאין כל סיבה לחשוש משיטת הטיפול, ויותר מכך! זו הזדמנות למנוע תופעה שמלווה בכאבים עזים, אי נוחות מתמשכת וירידה משמעותית באיכות החיים של הסובלת ממנה.

המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ