מדריך סופגניות לחנוכה 2017

סופגניות לחנוכההן ממתינות לנו שם על המגשים הגדולים בקונדיטוריה, שורות-שורות של מלכות יופי, מאופרות בשפתוני קרם פיסטוק ובצלליות של מרנג. הסופגניות של היום הן לא הסופגניות של פעם, ללא ספק. מה שהיה בעבר כדור פשוט של בצק שמרים מטוגן, במילוי ריבת תות ובעיטור עדין של אבקת סוכר, הפך היום לתעשייה שלמה, המושפעת על ידי טרנדים ויוצרת מחג החנוכה קרקס שלם של טעמים. ההיצע הגדול והביקוש למגוון רחב של סופגניות, מוביל למצב שבו בהגיענו למאפיה עצמה, נהיה לנו כבר ממש קשה להחליט באיזה סוג כדאי לבחור.

מגוון חסר תקדים של סוגי סופגניות

בהגדרתה סופגנייה היא מאכל של חג ובשל כך יש לה מעמד ייחודי בעולם המאפים. המשפט "כבר אכלת סופגנייה?" נשמע בהרבה מאוד שיחות בימים האחרונים, כאשר יראת כבוד מסוימת נלווית לשאלה. אבל כדאי גם לתהות ולשאול את עצמנו, איזו מין סופגנייה היא זו כשכל היופי שלה כבר מוצג לראווה ברגע שנכנסים לחנות, ולהיכן נעלמה הציפייה הדרוכה והתמימה שהייתה לנו בעבר, של "האם הביס הבא יוביל אותי כבר למילוי, וכמה חם הוא יהיה הפעם"?

עד לפני שנים ספורות ממש, הסופגניות היו החג, בה"א הידיעה, של המאפיות השכונתיות. הטעם השולט היה כמובן ריבה אדומה – כי לא בטוח שתותים באמת היו חלק מהמחית המבריקה ההיא – כאשר האופים המתוחכמים והנחשבים יותר העזו להציע סופגניות שוקולד, ובמקומות טרנדיים במיוחד ניתן היה להשיג גם סופגניות במילוי ריבת חלב. המצב היום שונה לחלוטין, וממש כמו בתחום האופנה, גם הסופגניות כבר לובשות "בגדים" שונים ומקושטים במיוחד. המילוי למעשה הוא היום חלק משני במאכל הזה, והאזור העליון של הסופגנייה נהיה דומיננטי הרבה יותר מחלקה הפנימי. ממש כמו בקאפקייקס, הטופינג מהווה כיום את מוקד המשיכה העיקרי לבחירה בסופגנייה מסוימת לעומת השנייה.

החלטתם לקנות רק סופגנייה אחת השנה? כך תבחרו אותה

ישנם אינספור קישוטים: החל מסוכריות עדשים פשוטות, דרך קרמים בכל צבעי הקשת, עוגיות המודבקות על הסופגנייה באמצעות קרמל, מזרקים קטנים למילוי הסופגנייה על ידי הלקוח בשיטת "עשה זאת בעצמך" ועוד הרבה טעמים, בגדלים משתנים ובשיטות הכנה שונות. אפילו טבעונים יכולים ליהנות בחג מאכילת סופגניות, ואולי דווקא עבורם הבחירה תהיה פשוטה יותר, כיוון שמרבית הסופגניות המוצעות לבחירה מכילות מוצרי חלב וביצים, בין אם בבצק עצמו ובין אם בעיטורים העליונים. סופגניות טבעוניות קשה יותר למצוא ואם כבר מצאתם כאלה – רוב הסיכויים שהן לא יהיו יותר מדי "מפונפנות" ולא תצטרכו לעמוד מול מבחר ענק.

ועוד דבר שכדאי לתת עליו את הדעת: אם פעם היה לנו ברור שכל סופגנייה שווה בערך 500 קלוריות, כיום צריך להוסיף לכך עוד כמה מאות רק עבור הציפוי. מה שבטוח הוא, שלא רק את בגדי הספורט צריך להכין לקראת חנוכה כדי להצליח לשרוף את כל הקלוריות שייכנסו לנו לגוף, אלא גם את המזומנים - בקונדיטוריות הנחשבות מחירה של סופגנייה בודדת יכול להגיע גם לעשרה שקלים ואפילו יותר.

חשוב למצוא את עצמך בתוך המבחר הגדול

בחירת סוג הסופגנייה שתקנו, צריכה להיעשות לפי הטעם האישי האמיתי שלכם, וכדאי להקשיב ללב וגם לבטן. הרוב המכריע של הלקוחות הניגשים למאפיות כדי לרכוש סופגניות, רואה בהן מאכל מנחם ולא כולם מתחברים לדרישות של הדור החדש, שהפך אותו לקינוח יוקרתי מלא הוד והדר. ברוב המקרים גם סופגנייה פשוטה אך טרייה ממש, שיצאה לפני רגע מהתנור של הסופרמרקט, יכולה להכיל בתוכה עונג צרוף של טעמים וזיכרונות ילדות, שיעלה בערכו בכמה רמות מעל הסופגנייה מהקונדיטוריה היוקרתית.

 

* תמונה מאת מאפיית אריאל יקנעם

* מאפיית אריאל יקנעם בפייסבוק

 

פורסם באתר בתאריך 3.12.17