מזונות עתירים בשומן

מזונות עתירים שומןרב הדיאטות הקיימות בשוק מבקשות מאיתנו לוותר על השומן. אבל השאלה היא על איזה שומן כדאי לוותר. כי לפני שמדברים על ירידה באחוזי השומן בגופנו, כדאי להבדיל בין סוגי השומן הקיימים בגופנו. שהרי שומן חיוני נמצא באיברים הפנימיים בגופנו, ולו תפקיד חשוב במערכת העיכול שלנו. השומן מסייע בספיגת ויטמינים חיוניים המסיסים בשומן כמו A, D, E  ו-K וכן גם חומצות שומן חשובות שלא את כולן הגוף מסוגל לייצר בעצמו.

 

עדיין דיאטה דלת שומן היא המפתח לדעתם של מומחים רבים לשם ירידה במשקל. בנוסף הפחתה בשומנים מאפשרת הקפדה על רמות הכולסטרול ומניעת בעיות בריאות שונות. היום ידוע כי מעבר לכמות השומן הנצרכת יש לשים לב לסוג השומן שנכניס לגופנו, וכי יש להבחין בין שומן רע שעלול להעלות כולסטרול, ושומן טוב המגן על הלב, ומשפר את בריאותנו הגופנית והרגשית. לכן חשוב ללמוד איך לזהות ולבחור את השומנים הטובים יותר עבורנו. קיימות כמה קבוצות עיקריות של שומנים: שומן חד בלתי רווי, שומן רב בלתי רווי, שומן רווי ושומן טרנס.

 

מהם שומנים רעים?

שומן רווי או שומן טרנס מהווים את קבוצת השומנים הרעים, בעיקר בגלל העובדה שהם מגבירים את הסיכון לבעיות לב ולרמת כולסטרול גבוהה. שומן רווי הוא שומן שמקורו בעיקר מן החי ומעט מן הצומח, שומנים אלו מעלים את רמת הכולסטרול "הרע" בדם ה- LDL ולכן מומלץ להמעיט באכילתם.

 

שומנים מסוג זה נוטים להיות מוצקים יותר לכן יופיעו למשל במרגרינה או חמאה היתרון המשמעותי של שומנים אלו הוא היותם עמידים ומאריכי חיי מדף של מוצרים שונים, אולם חסרונם הבולט הוא ההשפעה על בריאותנו.

 

למעשה שומן טרנס, הינו שומן שמקורו היה רב-בלתי רווי, אך באופן תעשייתי ייצרו ממנו שומן רווי. הסכנה בצריכתו היא הגברת הסיכון לטרשת עורקים ולכן הוא איננו בריא בשום כמות שהיא. בארה"ב נאסר השימוש בו באופן הדרגתי על ידי מנהל התרופות האמריקאי, וגם כאן בארץ לא מעט חברות משתדלות לסמן את מוצריהם בסימון: "ללא שומן טרנס".

 

מזונות עתירים בשומן שמומלץ להימנע מהם

שומן טרנס כאמור ניתן למצוא במרגרינה למשל, אבל גם ממה שמיוצר ומכיל אותה. מאכלים כגון בורקס, ג'חנון, מלווח. שומן רווי אפשר למצוא גם בעוף עם עור, חמאה, מוצרי חלב עתירי שומן או לחילופין נתחי בשר בעלי אחוז שומן גבוה. גם מזונות מטוגנים כמו סופגניות, צ'יפס, שניצלונים וכדומה. נוטים להכיל לא מעט שומנים רעים. חטיפים מלוחים שונים וגם פופקורן למיקרוגל, וכמובן בצק עלים ובצקים שונים. שמנת או גלידה המיוצרת משמנת בעלת אחוזי שומן גבוהים יכולה אף היא להכלל ברשימה הזו, וכמובן שמן דקלים או שמן קוקוס וכל מה שמטוגן בהם.

 

איך לצמצם את צריכתם של מזונות עתירי שומן

קרוב לוודאי שלא נוכל, ואולי גם לא נרצה, להימנע לחלוטין מצריכת שומנים רעים, אבל בהחלט מומלץ לנסות ולהפחית בצריכתם. לכן בעת קניית מוצרים מומלץ להסתכל על הסימון התזונתי ולבחור מוצר שאינו מכיל שומן טרנס, ומכיל כמות מועטת של שומן רווי. כדאי להוציא לחלוטין את שומן הטרנס מהתפריט על ידי המנעות מאכילת דברי מאפה ממאפיות מסחריות או מדוכני מזון מהיר.

 

כדאי גם לנסות ולהפחית בצריכת הבשר האדום ולהחליפו בקטניות ודגנים מלאים, אגוזים, בשר עוף ודגים. ובאשר למוצרי החלב מומלץ להחליפם בגרסאות דלות שומן. כדאי לאפות או להשתמש בגריל בעת הכנת האוכל, במקום לטגן. ולהסיר עור ושומן מיותרים מהבשר לפני בישולו.