טיפים להקפאת מזון

טיפים להקפאת מזוןידע בהקפאת מזון הוא חשוב תמיד – לא רק בימים טרופים אלו, אלא גם (בעיקר) בימים רגילים – וללא קשר לעונת השנה. הקפאה היא בין הדרכים היעילות ביותר לשמירה על אוכל. היא גם מסייעת לעצור התפתחות חיידקים כגון סלמונלה ואי-קולי, עובש ואחרים. הקפאה נכונה גם משמרת חלק גדול מהטעמים, המינראלים והוויטמינים שבמזון המוקפא.

 

איזה מזון ניתן להקפיא? את רוב הסוגים: פירות, ירקות, בשר, לחם, מוצרי חלב, קטניות, אגוזים ואף תבשילים, ממרחקים, רטבים ומרקים. עם זאת, גם הקפאה יש לבצע בצורה הנכונה, כדי לא להרוס את ההנאה מאכילת המזון המוקפא.

  • אין להקפיא בקופסת זכוכית, שכן היא עלולה להיסדק ואף להתפוצץ. רצוי להקפיא בקופסת פלסטיק איכותית או בשקית ניילון איכותית עם פס סגירה.

  • יש לאחסן מזון בצורה אטומה ככל הניתן – כדי שלא יחדרו ריחות זרים וכדי שלא ייפגע מהקור הקיצוני. כדאי לעטוף את הקופסאות בניילון נצמד.

  • היעזרו בסלוטייפ נייר לציון התאריך בו הכנסתם את המזון להקפאה.

  • סדרו את המוצרים – בתחתית הערימה או בחלקו האחורי של המקפיא.

מה כדאי לאחסן בהקפאה?

  • אגוזים ושקדים – נשמרים טוב יותר במקפיא מאשר בארון, שכן הקפאה מונעת התעפשות או חמצון.

  • דברי מאפה ביתיים – מסוגלים להחזיק במקפיא עד שלושה חודשים.

  • פירות בשלים – בננות רכות מאוד, פירות יער ופירות קיץ רכים (נקטרינות, אפרסקים וכו') בהקפאה לא יבשילו יותר.

  • ירקות עונתיים – ירקות כמו תרד אפשר להקפיא ולאחסן לשימוש עתידי, וכך גם ירקות כגון כרוב ניצנים, פול ירוק, שעועית ירוקה, במיה...

  • ציר ירקות וצירים אחרים – בסיס נהדר למרקים ומאפשר הכנת ארוחות מהירות. תוכלו להקפיאם ולהשתמש בהם בעת הצורך. ציר אפשר לשמור בקופסת פלסטיק גבוהה המתאימה לנוזלים ואפילו בתבנית לקוביות קרח.

  • קטניות מבושלות: עדשים, גרגרי חומוס, שעועית למרק. מרבית הקטניות דורשות השריה ובישול מוקדם טרם האכילה. אפשר להכין ולהקפיא ואז להשתמש בעת הצורך. אפשר גם לקנות קטניות מבושלות מוקפאות מוכנות, אולם המחיר יהיה גבוה יותר מהכנה ביתית שלהן.

  • רוטב בולונז ותבשילי קדירה (שאינם כוללם תפוחי אדמה וירקות דומים כגון בטטה או דלורית) יעברו הקפאה איכותית מאוד.
  • גבינות: צהובה, קשה, עזים חצי קשה וסוגי אחרים של גבינות נשמרים היטב במקפיא – ולאורך זמן. שמנת חמוצה וגבינה לבנה לא רצוי לאחסן במקפיא.

  • תבלינים טחונים. סוכר, כמון, פפריקה ופלפל שחור נשמרים היטב בהקפאה. הקפאת תבלינים גם מרחיקה אותם מנמלים רעבות.

  • מאפים ועוגות. ניתן להכין מראש בצקי עוגיות עבור היום בו יגיעו אורחים בלתי קרואים (לא עלינו אורחים בלתי רצויים) וניתן להקפיא גם עוגות אפויות. מבקשים לאפות עוגה שתאוחסן בהקפאה מידית? צמצמו ב-15-10 דקות את משך אפייתה. גם לחים (פרוסים בעיקר), פיתות, לחמניות ומאפים אחרים מוקפאים היטב, אולם רצוי להקפיאם מיד עם קנייתם לטובת שמירה על הטריות.

הפשרה – איך וכיצד?

הדרך הרצויה להפשיר מזון היא במקרר ולמשך הלילה. ממהרים? תוכלו להניח את המזון על שיש המטבח לשעות אחדות (דגים ובשרים רק בסביבה קרירה – אולי בעונת החורף, אם המטבח קריר מספיק). מרקים, צירים ותבשילים ניתן להעביר אל סיר ולחמם על להבה נמוכה, עד הגעתם לטמפרטורה ומרקם רצויים.