מינקות ועד בגרות: תוספי התזונה שמומלץ לצרוך בכל אחד משלבי החיים

תוספי התזונה שמומלץ לצרוךבכל שלב בחיים, יש לגופינו צרכים תזונתיים שונים הדרושים לקיום התהליכים בו בצורה סדירה ותקינה. בעוד שלעיתים תזונה לבדה אינה מספיקה, ניתן לצרוך תוספי תזונה שישלימו את החסר בעת הצורך. הנה כמה מהעיקריים מביניהם שמומלץ לצרוך, מינקות ועד בגרות

רויטל מור

כל שלב בחיים מביא עימו אתגרים שונים: אם זה לקבל את כל הדרוש לגוף מתזונה המורכבת מחלב אם או תחליפי חלב בלבד בינקות ועד לבגרות שבה חלים צמיחה מהירה ושינויים רבים הדורשים משאבים תזונתיים אחרים. לנשים ישנם צרכים תזונתיים שונים מאלו של הגברים אך גם ביחס לאלו מביניהן שבהריון או מניקות. כך למשל, צריכה מספקת של פולאט, או בגרסתו המלאכותית – חומצה פולית, נחוצה במיוחד כדי למנוע פגיעה משמעותית בהתפתחות העובר. גם גיל המעבר מספק לא מעט אתגרים ובתקופה זו הדגש הוא בעיקר על קבלת כל הדרוש לגוף למרות רמת הספיגה הנמוכה.

למרות החפיפה הקיימת בין הדרישות התזונתיות בכל שכבות הגיל, ישנו גם שוני בין הדגשים והסיבות. בשורות הבאות ננסה לעשות לכם קצת סדר ונסביר – מה נדרש בכל גיל, ולמה.

ינקות – מלידה ועד לגיל חצי שנה

תינוקות נולדים עם מאגרים שאותם הם מנצלים עד לגיל חצי שנה, הגיל שבו הם מתחילים לעבור למזונות מוצקים. בתקופה זו ישנם תינוקות יונקים וכאלו אשר ניזונים מתחליפי חלב. אלו היונקים מקבלים "השלמות" דרך חלב האם, אולם במידה ולאם עצמה ישנם חוסרים תזונתיים, הם יכולים להתבטא גם בחלב שאותו היא מייצרת עבור תינוקה. בתקופה זו חשוב לוודא כי גם האם וגם התינוק מקבלים את כל הדרוש להם להתפתחות תקינה וכי המאגרים, שיתכן והתדלדלו במהלך ההריון, אכן מושלמים.

עקב התפתחותם המהירה, צורכים תינוקות בגילאים אלו פי שלושה חלבונים, ברזל וויטמינים ממשפחת ויטמיני B וזאת ביחס למשקל גופם לעומת מבוגרים. בגיל זה ישנה גם צריכה מוגברת של ויטמינים ומינרליים ובפרט אלו של A,C,D והמינרלים סידן וברזל – כאן הצריכה היא פי ארבעה מזו של מבוגרים, בהתאם למשקל הגוף. במקרה זה, יש להקפיד על נטילת תוספים מתאימים לתינוק כאשר אלו של ויטמיני A ו- D3 מקובלים כתוספים המוצעים לכולם. חומצה פולית לילדים מגיעה בצורת טיפות והיא נספגת בקלות הגבוהה ביותר.

זאת ועוד, בגלל הגדילה המואצת, נפח הדם עולה ואיתו גם הדרישה לייצור מוגבר של כדוריות דם אדומות לשם הסעת החמצן בכל רחבי הגוף. לצורך כך, דרוש ברזל אשר נסמך על רמות מספיקות של פולאט וויטמין C כדי להיספג היטב בגוף. תינוקות שנולדו במשקל נמוך ופגים רגישים במיוחד למחסור כיוון שהמאגרים אשר איתם הם נולדו מצומצמים, וכמוהם גם יונקים שרכיבים אלו חסרים אצל אימם. סידן חיוני אף הוא וכמוהו גם ויטמין D שמסייע לספיגתו בגוף – בפרט עקב הגדילה המואצת והצורך בבניית עצמות ורקמות אחרות.

מגיל חצי שנה ועד שנתיים

הדרישות הבסיסיות למרכיבי התזונה השונים לא השתנו מהתקופה הקודמת אולם כאן מתחילה הפרדה עם צריכתם של מזונות נוספים. ניתן ורצוי לשלב כאלו המכילים את החומרים הדרושים בכמות יפה כחלק מהמזונות המוצקים הניתנים לפעוט הגדל.

מגיל שנתיים ועד תחילת גיל ההתבגרות

תקופה זו מאופיינת בהתפתחות מואצת, גם קוגניטיבית. שני הדגשים המרכזיים בתקופה זו הם על קבלת ויטמינים ממשפחת ויטמיני B ועל צריכה מספקת של אומגה 3. עם הכניסה למעון, הרגלי התזונה של ילדים רבים הופכים מצומצמים ויתכן שיסבלו מחוסרים משמעותיים בחומרים אלו הדורשים גיוון תזונתי ניכר. בעוד שאומגה 3 חיונית במיוחד להתפתחות עצבית תקינה וישנם אף מחקרים המצביעים על קשר בין צריכתה כתוסף תזונה לבין הפרעות קשב וריכוז ושיפורן, קבלתה במינון הנכון חשובה עבורם במיוחד בשלב זה.

גיל ההתבגרות

גם תקופה זו מתאפיינת בגדילה מואצת ולכן חשוב לשים את הדגש על צריכה נאותה של סידן וויטמינים שונים ממשפחת B. מינרלים נוספים המקבלים משמעות חדשה בתקופה זו הם ברזל, מגנזיום ואבץ. אבץ ניתן רק עבור אלו שהוא חסר אצלם, אך מגנזיום וסידן חשובים לכל בני הנוער עקב הגדילה המואצת. גם נערות בגיל זה מתחילות לסבול מחוסר בברזל בעקבות הגעתו של המחזור החודשי ומכאן שהקפדה על תזונה העשירה בברזל, חומצה פולית (פולאט) וויטמין C לשיפור ספיגת הברזל – חיוניים בשלב זה. במידה ופונים לתוספי תזונה המכילים ברזל, כדאי לבחור באחד עדין שמפחית תופעות לוואי במערכת העיכול.

מבגרות ועד חצי מאה

תקופה זו דורשת שימור והגנה על הקיים – רמות תקינות של ויטמיניםB12  ו- B9 (פולאט או חומצה פולית) עוזרות בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם, וויטמין C הוא נוגד חמצון חזק העוזר בנטרול רעלנים ובהתמודדות עם הלחץ המתמשך האופייני לתקופה זו בחיים.

כמו כן, נשים בגיל זה נדרשות להמשיך ולהקפיד על רמות ברזל תקינות עקב הופעת המחזור החודשי.

נשים בהריון ומניקות

תת קבוצה של אנשים בגילאי הפוריות הן נשים בהריון ומניקות. בהריון, מאגרי הויטמינים והמינרלים בגוף מתדלדלים לטובת העובר המתפתח. ישנם גם חומרים החיוניים להתפתחותו התקינה של העובר שרצוי לצרוך גם לקראת הריון קרב ובא כמו פולאט ואומגה 3 למשל, שאחראיים בין היתר להיווצרות המערכת העצבית של העובר ונדרשים בשלבים מוקדמים מאוד של ההריון, לעתים אף לפני שהאישה יודעת על כך. לכן, לקראת הריון, בהריון ובעת הנקה יש להקפיד על צריכה מוגברת של אלו וכן על ברזל וויטמיני B ו-C.

גיל המעבר (45-60)

בני ובנות גיל המעבר חווים שינויים הורמונליים אשר באים לידי ביטוי במספר אופנים. אצל גברים עיקר הדגש הוא על העלייה בסיכון לתחלואה לבבית ואילו אצל נשים, הסיכון קשור לא רק לעלייה בתחלואה לבבית אלא גם לירידה במסת העצם וצריכת סידן מוגברת.

בשלב זה חשוב להקפיד על צריכה מספקת של ויטמין B12 שספיגתו נפגעת עם השנים וכן של אומגה 3 שיכולה לעכב תחלואה לבבית.

בני גיל הזהב

בני 60 פלוס סובלים מספיגה מופחתת של חומרים שונים ולכן ההמלצה עבורם היא צריכת תוספי תזונה המסייעים לספיגתם של אותם החומרים שהניסיון מראה כי יש סיכוי שימצאו בחסר. הויטמינים והמינרלים החיוניים שנמצאים בסכנה בשלב זה הם B12, C, D, אבץ, ברזל, אומגה 3, פולאט וסידן. חשוב להתייעץ עם רופאים טרם הנטילה כדי להבטיח שאין סתירה בין התוספים ותרופות הנלקחות דרך קבע, בפרט בגיל זה שבו נטילת תרופות היא שכיחה בהרבה.

 

אם כן, לכל גיל אתגרים משלו ודגשים מעט שונים בנוגע לתזונה הנכונה והמתאימה עבורו. אנו מקווים שהצלחנו לעשות לכם מעט סדר ולהסביר את החשיבות של צריכת התוספים המתאימים בכל שלב.

 

 

תמונה מאת Shutterstock

 

המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בחול