בחירת בעל מקצוע בענף הבניה והשיפוצים

הכותב הוא בעלים של משרד תכנון "חזני אדריכלים ומעצבים" www.h-arc.co.il , קבלן רשום ובעלים של חברת "חזני פרויקטים" www.h-pro.co.il המבצעת עבודות שלד וגמר למבני מגורים, משרדים ועוד.

 

להלן סקירה אודות המרכיבים השונים החשובים שיש לשים לב בעבודת בעל מקצוע:

כללי - יש לודא כי לקבלן תעודת הסמכה לתחום העיסוק שלו. קבלן רשום בתחומו הוא בעל ניסיון תיאורטי בנוסף לניסיונו המעשי ומומלץ לשכור את שירותיו של קבלן רשום. יש להיזהר שלא להיות מוטעים מהצהרות קבלנים כי הם "קבלן מורשה". קבלן מורשה הוא קבלן שפתח תיק במע"מ ותו לא. יש לשים לב כי תעודת הקבלן היא בתוקף.

 

קבלן השלד

קבלן השלד מבצע עבודת יציקת בטון למרכיבי הבנין השונים, בניית קירות מבלוקים, הריסות קונסטרוקטיביות (במקרה של שינויים במבנה).

את טיב עבודת קבלן השלד ניתן לבחון עפ"י מס' קריטריונים:

  1. דיוק בזויות המבנה לפינות של 90 מעלות.  אי דיוק מתבטא בהמשך ע"י יצירת "קלינים" באריחי הריצוף בפינות השונות מזוית 90 מעלות נראות גם לאחר הצמדת רהיטים פינתיים.
  2. שימת דגש על ביצוע מרווחים בין מוטות הזיון לטפסנות. אי שמירה על המרחקים הנכונים עלולה לגרום בעתיד לסדיקה של שכבת הבטון המכסה. חדירת לחות ויצירת חלודה על מוטות הזיון, המהווה מפגע קונסטרוקטיבי בטיחותי.
  3. מידת המישוריות האופקית והאנכית של הקירות. אי דיוק במישוריות מצריכה טייח מעולה שיתגבר על העקמומיות.

הערה: מהנדסי בניין נוהגים להמליץ על קבלן שלד כאשר הם מכירים את עבודתו בהליך בניית השלד ויש לייחס חשיבות רבה להמלצת מהנדס הבניין. יחד עם זאת, מהנדסי הבניין אינם מעורים בתהליך עבודות הגמר ואינם מעורים בבעיות השונות הנוצרות לעיתים מחוסר דיוק כאמור לעיל. יוצא איפה שיש לייחס חשיבות רה לא פחות להמלצת האדריכל באותו פרויקט על התוצאות הסופיות שלו לאחר ביצוע עבודות הגמר.

 

קבלן החשמל

עבודתו של קבלן החשמל מוכרת לרובנו. במגזר הפרטי שכיח הדבר שאין שוכרים את שירותיו של מהנדס חשמל ולכן יש להסתמך על חשמלאי מוסמך ולסמוך עליו. להלן הדגשים לשימת לב:

  1. הגדרה מראש של נקודות החשמל המיועדות למכשירים בעלי צריכת חשמל גבוהה הדורשים זרם גבוה. למכשירים אלו יש לדאוג לקו ישיר מלוח החשמל.
  2. גבהים של נקודות מפסקים ושקעים יהיו בגובה מוגדר ועקבי.
  3.  אביזרי המיתוג השונים יהיו מפולסים אופקית.
  4. ביצוע הארקה לתוספות בניה, שיפוצים כלליים במבנים ישנים.
  5. החלפת חיווט כללית בדירות ישנות מאד.
  6. מומלץ להכניס את לוח החשמל עם המפסקים מחדר המדרגות אל תוך הדירה לשם שליטה אישית ומניעת ונדליזם או פגיעה מכוונת ע"י פורצים.
  7. בשיפוצים כלליים, מומלץ לבקש מהחשמלאי שיתכנן את המערכת לתגבור זרם לצורך התאמה לצרכים החדשים מאחר ובדר"כ נוספות מערכות של מיזו"א ומוצרי חשמל אחרים.

קבלן האינסטלציה (מים וביוב)

עבודתו של קבלן האינסטלציה נראית פשוטה לכאורה אך לא כך. להלן הדגשים לשימת לב:

  1. קביעת סוג הצנרת. יש להחליט על אחד מסוגי הצנרת המקובלים (sp , פקסגול, צנרת מתכת או סוג אחר).
  2. אם לאינסטלטור יש תעודת הסמכה מחברה כלשהי להתקין את המערכת שלה, מומלץ להעדיף אותו. 
  3. יש לדאוג לפיזור לחץ המים במבנה ע"י מרכזיית ברזים אשר תותקן במקום נגיש. הצינור הראשי של המבנה/הדירה מספק מים למרכזיה ומשם יוצאים צינורות לכל ברז בניפרד רו קבוצת ברזים קטנה (למנוע מצב של  חוזר מים במקלחת למשל כאשר פותחים ברז מים במטבח או כאשר מכונת הכביסה עובדת). המחיר בהתאם.
  4. יש לדאוג לביצוע מחסומי ריח (סיפונים) גם בצינור ניקוז הכביסה.
  5. יש לדאוג למחסומי ריצפה לביקורת זרימה ותחזוקה במקומות הנדרשים עפ"י התקן. מומלץ להשתמש במכסי פליז ולא פלסטיק מבחינה אסתטית.
  6. יש לבודד את כל הצנרת המוליכה מים חמים על כל סוגיה השונים (ושלא יספרו לכם סיפורים שאין צורך לבודד צנרת פלסטיק).

הערה: צנרת s.p היא  צנרת המורכבת  בפוליאתילן מצולב מחוזק באלומיניום המיוצרת בחברת מצרפלס.האלומיניום נותן לצינור חוזק מכני וגמישות בעיצוב צורת הצנרת בהתאם לצורך, מונע פעפוע של חמצן,ומונע התארכות בחום.

 

קבלן האיטום

מה ומתי לבצע איטום בזפת או יריעה ביטומנית. קיימים חומרים רבים אחרים ולהלן הדגשים:

  1. איטום מקלחות - איטום מקלחות נחוץ ע"מ למנוע חדירת מים אל פני רצפת הבטון ומשם אל תחתית הקירות התוחמים את חדר המקלחת ואף גלישה ליתר הדירה אל מתחת הריצוף של הדירה. לאיטום מקלחות נהוג להשתמש בחומרי איטום שונים שהטובים ביניהם ממשפחת הביטומנים ה"קרים" המיושמים ע"י מריחה עם מברשות. יש להכין את התשתית המתאימה לשם כך. ביצוע "רולקות" (העגלת פינות בין רצפה לקיר). איטום קירות המקלחת יעשה ע"י הרבצה צמנטית (שכבת טיח יסוד עם תערובת חומר לאטימה)
  2. איטום גג יעשה ע"י יריעות ביט ומניות משוכללות עם הכנות מתאימות של שיפועי גגות ורולקות.

קבלן הטיח

קבלן הטיח הוא אחד המקצועות הפשוטים יותר אך גם כאן יש לשים לב למספר דגשים:

  1. קבלן טיח טוב יוכל לתקן אי דיוקים במנה הקירות של קבלן השלד עד לעומק של 2 ס"מ. מעבר לכך יש לבצע שכבת טיח שניה.
  2. על קבלן הטיח לעבוד עם סרגל מסורק באורך 2 מ' ע"מ שיצאו קירות ישרים. הן לכיוון אופקי והן לכיוון אנכי.
  3. על קבלן הטיח להשתמש בפינות מגן לפינות קיר חשופות העלולות להיפגע מתנועת הולכים ושבים במקום.
  4. יש לשים לב כי שכבת הטיח תהיה לפחות בעובי 1 ס"מ ולא פחות מאחר ובמינימום זה הוא יוכל להתגבר על עקמומיות הקירות מעבודת השלד וביצוע גמר מספק מעל פנלים של ריצוף.
  5. יש להגדיר לקבלן הטיח איזה סיום אתם אוהבים לבצע מעל הפנלים של הריצוף?. ביצוע של טיח מעוגל או ביצוע מדרגה עדינה של 5 מ"מ למשל. לפיכך, יש לתת לו את ההנחיות כבר בתחילת העבודה.

קבלן האלומיניום

להלן הדגשים לקבלן האלומיניום:

  1. במבנים חדשים, תוספות בניה או בשיפוצים יסודיים על המזמין להגדיר אם להשתמש במשקופים עיוורים או לא. המשקופים העיוורים (העשויים מפח מגולוון בדר"כ) קובעים את צורת החלון וכן את מישוריות הקיר הפנימי ומנחות את קבלן הטיח לעבודה ישרה שתוצאותיה באות לידי ביטוי בהנחת חלון ו/או דלת אלומיניום צמודה לקיר באופן מלא.
  2. יש להגדיר סוג בפרופילים מתאימים לסוג וגודל הפתח. לפתחים גדולים יותאם פרופיל חזק דיו. קיימים תקנים ליחסי גודל פתח=שטח חלון ביחס לעובי הזכוכית ומכאן קיימת השלכה לחוזק העמידה הנדרש ע"י הפרופילים.
  3. הגדרת מערכת הזכוכית: חד-שכבתית או דו-שכבתית לצורך בידוד אקוסטי או בידוד תרמי. במערכת דו-שכבתית יש להגדיר עובי וסוג זכוכית פנימית ועובי וסוג זכוכית חיצונית. ניתן לבצע כל שילוב של סוג זכוכית שרוצים ושלא ימציאו לכם סיפורים בנדון. לקבלת אפקט של בידוד אקוסטי במערכת דו-שכבתית יש לקבוע עובי שונה של השכבות (משיקולים של התנהגות גלי קול) למשל פנימית 3 מ"מ וחיצונית 4 מ"מ. או 4 + 5 מ"מ בהתאמה. ע"מ להגביר את הבידוד התרמי מומלץ לדרוש זכוכית מסוג אנטיסאן, אני ממליץ על גוון אפור (התואמת ביותר לגוון אור יום טבעי. קיימים עוד גוונים של אנטיסאן חום ואנטיסאן כחול או ירק אך אלו מעוותים את האור הטבעי. בשתי המערכות, עובי הזכוכית נגזר מתקנים של עמידה בפני כוחות אופקיים ועל קבלן האלומיניום לשים לב לכך אם לא הוגדר לו נתון זה ע"י המתכנן.
  4. הגדרת מערכת התריסים: תריס רפפה או תריס גלילה", תריס גלילה ידני או חשמלי, מה יותר טוב?. אין זו שאלה של טיב אלא שאלה של צורך. כל אחד יגדיר את הצורך ולפיו יתאים את סוג התריס. יש לבקש מקבלן האלומיניום שיציג את כל האפשרויות ולפיהן לקבל החלטה.

נגר הבניין

להלן הדגשים לנגר הבניין:

  1. יש להגדיר את סוג העץ של משקוף הדלת. עץ אורן מוכן לצבע או עץ יוקרתי אחר מוכן לגמר צבע עץ עם לכה?. האם זו דלת מוכנה מהחנות אשר יש לבצע עבורה "משקוף עיוור"?. משקוף עיוור הוא משקוף עץ המהווה תשתית לפתח הדלת ומותקן לאחר בנית קירות הבלוקים (או הגבס) ולאחריו מבצעים את הטיח והצבע. לאחר מכן מבוצע הריצוף וניתן להתקין את הדלת הדקורטיבית עם המשקוף העליון.
  2. יש להגדיר את סוג הדלת, מה יהיה המילוי?, מילוי כוורת (קרטון בצורת אקורדיון שמתפרס לשטח הדלת(, פלקסבורד (פלטת סיבית) או מילוי עץ מלא באחוז מסוים משטח הדלת.
  3. יש להגדיר את הפירזולים. סוג הצירים, ידית, מנעול וכו',

קבלן הריצוף

בענף קיימים רצפים רבים אך מעטים מהם איכותיים בעלי מוסר גבוה של גמר. משום כך, יש לבצע סקר ובחירת הרצף הנכון ולרוב יש גם לשלם לטובים מבינהם גם יותר. להלן הדגשים לקבלן הריצוף:

  1. בשיפוץ דירה בה מעוניינים לבצע ריצוף חדש נשאלת השאלה האם לפרק את הריצוף הקיים בבית או לא?. קבלת ההחלטה צריכה להיות שיקול של המזמין ולא של הרצף. עבודת פירוק ריצוף ופינוי כולל הבאת מילוי מחודש, מעלה את ערך השיפוץ לכמאה ¤ ואף יותר למ"ר. פירוק ריצוף כדאי כאשר מעוניינים לבצע שיפוץ יסודי של חלק מהדירה או כולה. צנרת החשמל עוברת ברובה מחת לריצוף ובכך נמנעת חציבה בקירות העלולה לבוא לידי ביטוי בעתיד בסדקים נימיים ולכן רצוי להימנע מכך. בכל מקרה, באזורים הרטובים, מקלחת ושירותים יש לפרק את הריצוף הקיים.  הריסת קירות ובנית קירות אחרים לצורך חלוקה מחדש גם היא סיבה לפרק את הריצוף. לאחר הריסת קירות מתברר כי קיימים גבהים שונים בין שני חדרים סמוכים ולא תמיד ניתן להתגבר על הפרש מפלסים אלו באמצעות הדבקת אריחי הריצוף.
  2. בריצוף ע"ג חול, יש להקפיד על מילוי שכבתי של חול מעורב בצמנט (בנצ'יק) המיועד להתקשות לאחר שבא במגע עם מים.
  3. בכל מקרה, בין אם הביצוע ע"ג חול ובין אם בהדבקה, על הרצף לכסות את מולא שטח האריח בחומר מליטה/ההדבקה.
  4. על הרצף להשתמש ב"ספייסרים" (קובעי מרחק) לקביעת ה"פוגה" (החריץ) בין האריחים. קיימים ספייסרים משני מילימטר ומעלה. עובי המרחק בין האריחים נתון לשיקולי עיצוב של דוגמת האריחים. השימוש בספייסרים אינו משמש רק ליופי. חייב להישאר מרחק מה בין האריחים לשם חדירת ה"רובה" הקושרת בין האריחים אחת לאחרת. היא תורמת לחיזוק וחציבות האריחים ומונעת חלחול מים לתוך שכבת הריצוף.
  5. יש להגדיר את גוון ה"רובה" שיהיה תואם לגוון האריחים או מנוגד לפי שיקולי עיצוב. יש לשים לב שסוג הרובה יתאים לעובי הפוגה (לציין בפני הספק את עובי הפוגה).
  6. באזורי פינות יש להגדיר אם מבצעים חיתוך בזוית של פינות האריחים או משתמשים בפרופילי פינות אלומיניום המסופקות במבחר גוונים (לא מומלץ להשתמש בפינות פלסטיק).
  7. מומלץ להשתמש בהפרדה בין ריצופים באמצעות סרגל פליז או אלומיניום.
  8. במרפסות חוץ/גגות מרוצפים מומלץ להשתמש ברובה "אפוקסית" בעלת כושר הידבקות גבוה מאשר הרובה לשימוש פנימי המכונה "אקרילית". היא יקרה יותר וקשה יותר לביצוע אך עדיפה לשימוש חיצוני.

קבלן השיש והאבן

  1. הגנה על שיש בזמן הבניה - קבלן השיש מספק לאתר את משטחי השיש לאדני החלונות, המדרגות "קופינג" למעקות ועוד. בעת ביצוע העבודות לאחר התקנת השיש הוא מתלכלך ויש להשגיח על משטחים אלו. בעיקר ידועה התופעה של לכלוך השיש כתוצאה מעבודת הטייח. יש לנקוט באמצעי מניעה ע"י כיסוי משטחי השיש ע"י חומרים שונים, קרטונים, ניילונים וכו' המתבלים ולא מחזיקים מעמד ובכל זאת השיש מתלכלך ו/או נשרט. מומלץ להשתמש בחומר ייעודי להגנה על משטחי השיש בשם "ציפון מגן" המיוצר ע"י חב' "ציפון" הישראלית. חומר זה מיושם בהברשה ויוצר ציפוי מגן למשך תקופת הבניה. בסיומה של הבניה מקלפים את החומר בקלות והמשטח נותר נקי כאילו הובא כעת מהמפעל, חוסך זמן רב לניקוי ועגמת נפש מיותרת.

קבלן הצבע

  1. קירות ותקרות - עבודת הכנת הקירות והתקרות היא החשובה בעבודת הצבעי. סתימת סדקים בחומרים המתאימים, יישור והחלקה במקומות הנדרשים. צביעת יסוד לקירות במצב לקוי נדרשת ע"מ לקשר היטב בין הקיר לצבע אותו מיישמים.
  2. משקופי דלתות ודלתות - יש לבצע הכנה ע"י שכבת יסוד לצורך איטום תאי העץ וללטש לקראת צביעת שכבת צבע עליון. צבע עליון קיים במבחר סוגים וגוונים.
  3. צביעת אלמנטים ממתכת - אלמנטים חיצוניים ממתכת מומלץ לבצע עם גילוון חם באבץ לשם מניעת חלודה. אלמנטים מגולוונים יש לצבוע בצבע יסוד (מכונה וו'ש פריימר) ואח"כ ניתן לצבוע בצבע עליון לסוגיו השונים. אלמנטים לפנים הבניין ניתן לצבוע בצבע יסוד ללא צורך בגילוון ואח"כ צבע עליון.
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ