קטרקט - סוגים, גורמים, תסמינים וטיפולים נפוצים

קטרקט הוא עכירות טבעית של העין. זהו הגורם השכיח ביותר לאובדן ראייה בקרב אנשים מעל גיל 40 והוא גם הגורם העיקרי לעיוורון בעולם. 

 

סוגי קטרקט כוללים:

קטרקט תת-קפסולרי - מתרחש בחלק האחורי של העדשה. לאנשים הסובלים מסוכרת או כאלה שלוקחים מינון גבוה של תרופות סטרואידים יש סיכון גדול יותר לפתח קטרקט תת-קפסולרי.

קטרקט גרעיני - נוצר עמוק באזור המרכזי (גרעין) של העדשה. קטרקט גרעיני בדרך כלל קשור להזדקנות. קטרקט קליפת המוח - מאופיין באטימות לבנות, דמויות יתד, המתחילות בקצה של העדשה ועוברות את דרכן למרכז בצורה מגמתית. קטרקט מסוג זה מתרחש בקליפת העדשה, המהווה את החלק בעדשה המקיפה את הגרעין המרכזי.

 

תסמיני קטרקט

בהתחלה, לקטארקט השפעה מועטה על הראיה שלך. אתה יכול לשים לב שהראייה שלך מטושטשת מעט, כמו להסתכל דרך פיסת זכוכית מעוננת או לצפות בציור אימפרסיוניסטי.


נוף מטושטש

כאשר יש לך קטארקט עשויה להיות לך ראייה מטושטשת.
קטרקט עשוי לגרום לאור מהשמש או למנורה שייראו בהירות מדי או נוצצות. לחלופין, תבחין כשאתה נוהג בלילה שפנסי הכניסה המתקרבים גורמים לבוהק רב יותר מאשר בעבר. צבעים עשויים להראות לא בהירים כמו שהיו פעם.
סוג הקטרקט שיש לך ישפיע בדיוק על התסמינים שאתה חווה ובאיזה זמן הם יופיעו. כאשר קטרקט גרעיני מתפתח לראשונה, הוא יכול להביא לשיפור זמני בטווח הראיה הקרוב שלך, המכונה "ראיה שנייה".
למרבה הצער, הראייה המשופרת היא קצרת מועד והיא תיעלם ככל שהקטרקט יחמיר. מצד שני, קטרקט תת-קפסורלי עשוי לא לגרום לתסמינים עד שהוא מפותח היטב.
אם אתה חושב שיש לך קטרקט, פנה לרופא עיניים לבדיקה כדי לברר זאת בוודאות.

קטרקט - תסמינים נפוצים

מה גורם לקטרקט?

העדשה שבתוך העין עובדת כמו עדשת מצלמה, וממקדת אור על הרשתית לצורך ראיה ברורה. זה גם מתאים את המיקוד של העין ומאפשר לנו לראות את הדברים בבירור מקרוב ומרחוק.
העדשה עשויה ברובה מים וחלבון. החלבון מסודר בצורה מדויקת כל שהוא שומר על העדשה בהירה ומאפשרת לאור לעבור דרכה. אך ככל שאנו מתבגרים, חלק מהחלבון עשוי להתגבש ולהתחיל להעיב על שטח קטן בעדשה.

זהו קאטרקט, ועם הזמן הוא עשוי לגדול ולהעיב יותר על העדשה, מה שמקשה על הראיה.

איש אינו יודע בוודאות מדוע עדשת העין משתנה ככל שאנו מתבגרים ויוצרת קטרקט, אולם חוקרים ברחבי העולם זיהו גורמים העלולים לגרום לקטרקט או הקשורים להתפתחות קטרקט.

 

מלבד התקדמות הגיל, גורמי סיכון לקטרקט כוללים:

קרינת אולטראסגולה

סוכרת

לחץ דם מוגבר

השמנת יתר

עישון

שימוש ממושך בתרופות לקורטיקוסטרואידים

תרופות המשמשות להפחתת כולסטרול

פציעה או דלקות קודמות בעין

ניתוח עיניים קודם

טיפול בתחליפי הורמונים

צריכת אלכוהול משמעותית

קוצר ראיה חריף

היסטוריה משפחתית

 

תיאוריה אחרת להיווצרות קטרקט היא כי רבים מסוגי הקטרקט נגרמים כתוצאה משינויים חמצוניים בעדשה האנושית. 

המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ