מנזר אותימיוס

מנזר אותימיוסמנזר אוטימיוס השוכן באזור התעשייה של מעלה אדומים הוא מן המנזרים הראשונים שנבנו במדבר יהודה בימי הביזאנטיים. בנוסף, בור המים שבמתחם המנזר הוא מהגדולים והיפים שבארץ ישראל.

 

קירות, אבנים וחללים דוממים של מנזר אותימיוס יודעים לספר את הסיפור המרתק למדי של הנזירות במדבר יהודה בימי השליטים הביזאנטיים שלאחר האימפריה הרומית – מן המאה ה-4 ועד המאה ה-7 לספירתם. זהו סיפור מרתק על מתבודדים שחיו חיים צנועים תוך התבוננות פנימית. בסביבה זו פעלו גיבורי עבר מימי התנ"ך והברית החדשה. כפי הנהוג באותם ימים, נקרא המנזר על שם מייסדו – אותימיוס, נזיר ארמני שחי באותם ימים והיה מחדש תנועת הנזירות באזור. בימי חייו שימש המקום כמנזר מתבודדים ואילו בשנת 482 הפך למנזר שיתופ שפע עד תקופת מסעות הצלב במאה ה-12. במאה שלאחר מכן שימש כתחנת דרכים שננטשה בימי השלטון העות'מאני. מתחם המנזר הינו רחב ידיים וכולל חצר מרכזית, שער כניסה, מבנה קבורה, כנסייה, תאי נזירים, אכסניה ותעלות מים.

 

למבקרים מומלץ לראות את עמדת התצפית המקורה שבסמוך לרצפת פסיפס מעוטרת וליהנות ממבט מרהיב למדי אל ההרים של מדבר יהודה. עם היציאה משטח המנזר תוכלו להגיע אל מאגר מים גדול ששימש את דרי המקום במשך השנים.

 

עבודות חפירה שבוצעו במקום חשפו את סיפור המנזר ואת אלו החיים בו. מטיילים וחובבי ארכיאולוגיה מגיעים לאתר ומתרשמים עמוקות ממבנה הכנסייה, מרצפת הפסיפס, מבור המים שיותיר אתכם פעורי פה, ממתחם הקבר שבו נקבר הנזיר אוטימיוס (שנותר בשלמותו לאחר 1,500 שנים), מגדל השמירה ושרידים מרתקים אחרים, השופכים אור על אורח החיים הקדום וימי חייהם של הנזירים בתנאי המדבר המאתגרים.

 

שרידי מנזר אותימיוס: במנזר נשתמרו שרידי כנסיות ומתחם קבורה, תאי  נזירים, חלקים מהמטבח, אכסניה, פסיפס ותעלות מים. הנזיר אותימיוס נקבר בתא מתחת לקרקע ואילו בפתח קברו אותר לוח אבן הכולל שריד של משפך מתכתי למזיגת שמן כחלק מפולחן.

 

אבטימיוס – מי היה?

אותימיוס נולד בארמניה וחי בשנים 377 עד 473 ונחשב מהראשונים ומהחשובים בנזירי מדבר יהודה; הוא גם ייסד כמה מנזרים שיתופיים ומתבודדים. כיוון שאיבד את הוריו בגיל צעיר, זכה לחינוך במוסדות דת נוצריים. כאשר הפך לכומר בהיותו בן 29, החל בנדודיו לארץ ישראל ובה הצטרף למנזר מתבודדים בנחל פארן, פרי ייסודו של הנזיר חריטון ומספר שנים אחר כך הקים מנזר יחד עם תיאוקטיסטוס בנחל אוג שבסמוך, כמו גם מנזר שיתופי נוסף.

 

אותימיוס זכה לכבוד גדול בקרוב מאמינים נוצריים והיה גם זה שקבע תקנות רבות, כגון תענית 40 הימים, בהם היה יוצא אל המדבר להתבודדות, כפי שעשה ישוע הנוצרי. מתלמידיו הבולטים של אותימיוס היה סבאס, שהקים את המנזר מר סבאס הפעיל עד לימינו בנחל קדרון

 

גולת הכותרת במנזר היא בור המים המרשים והגדול של האתר, אותו לא כדאי לכם לפספס, שכן מדובר בבור מים מרשים וגדול ביותר ביחס לאלו שניתן למצוא בכל רחבי ארץ ישראל כולה.

 

כיצד מגיעים למנזר אותימיוס המדהים והמפורסם?

תחילה יהיה עליכם להגיע אל צומת הגבעה הצרפתית שבסמוך להר הצופים ולרדת בכביש הראשי לכיוון ים המלח, על כביש מעלה אדומים. לאחר כ-5 קילומטרים, פנו ימינה לכיוון אזור התעשייה מישור אדומים (בקרבה לתחנת הדלק). את האתר תמצאו במרחק 2 קילומטרים מצומת הכניסה של אזור התעשייה.

 

 

רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ