חם לכלב, הוא חייב "גלח" ?

היום נדבר על ה"פריזורה" של האהובים שלכם ואיך לטפל בה!

חם לכלב, הוא חייב "גלח" ?

 

תספורת לכלב שלנועוד האנשה שאנו חוטאים בה היא בדמות היחס שלנו לפרוות הכלב שלנו. כאשר מגיע הקיץ כולנו חושבים כיצד להקל על חייו של כלבנו ולקרר אותו, וכיצד להקל על חיינו ולטאטא את הבית פחות.

 

ברובם של הגזעים (שפרוותם אינה זיפית באופן טבעי) פרוות הכלב מורכבת משתי שכבות. השכבה התחתונה שנקראת "פלומה" תפקידה לווסת את טמפרטורת הכלב ע"י כך שלוכדת בין סיביה אוויר, הידוע בטרמודינמיקה כמבודד מעולה (בדומה לשיטה שבה עובד בקבוק טרמי שישמור על המים חמים או קרים ע"י בידוד הטמפרטורה של הסביבה).


כמו כן, השיכבה מסננת את קרינת ה- UV ושומרת על עורו של הכלב מנזקי השמש. ובנוסף, דוחה מים בכך שהיא מכוסה בשמן אשר עורו של הכלב מייצר (מי שיהיה מספיק סבלני יוכל לקרוא על כך בפיסקה האחרונה - ועל הדרך אנפץ לכם מיתוס נוסף  ).

 

השכבה העליונה נקראת "שיער" והיא קשה וזיפית יותר ותפקידה הוא לשמש מעין שיריון לכלב מנזקים חיצוניים וגם לשמש שיכבת בידוד נוספת מנזקי מזג אוויר. לכל המנגנון הזה של שתי השכבות קוראים "פרווה".

 

כדי להתחיל ולדבר על הנושא, חשוב להכיר שני מונחים נוספים. המונח הראשון הוא "גזע טבעי". גזעים טבעיים הם גזעים שהאדם ביית אך לא התערב באופן בוטה בהתפתחותם, דוגמת ההאסקי.

 

המונח השני הוא "גזע מהונדס" שנוצר מהכלאה של כמה גזעים כדי ליצור מראה מסויים או ייעוד מסויים שלא היה קיים - דוגמת הפקינז.

 

הגזעים הטבעיים לרוב מתאפיינים ב"פרווה" שמסוגלת לווסת את טמפרטורת הגוף ולכן ההסתגלות שלהם לחום או לקור טובה ואין הם סובלים מקור או מחום כפי שאנו מתארים לעצמנו. במקרים אלו, נעדיף לבצע לכלב דילול של הפלומה (אצל בעל מקצוע), וגם נסיר פרווה מתה שכבר נשרה אך עדיין נמצאת על גופו של הכלב. ההליך יוציא מהכלב כמות פרווה שתפתיע אותנו מאוד ותגרום לכלב להרגשה קלילה ונעימה יותר, תאפשר לו לווסת את חום גופו ולהגן על עורו ותגרום גם לנו להוקיר תודה על שעות של טאטוא הבית שנכסכו מאיתנו.

 

גילוח קצוץ של פרוותו של הכלב חושפת אותו לנזקי השמש וזיהום האוויר, פוגעת ביכולת ויסות החום ובהתמודדות עם בידוד ממים.

בגזעים המהונדסים, בהמון מקרים פרוות הכלב השתנתה מדור לדור ונוצרה פרווה שאינה תואמת את צרכיו של הכלב. פרווה זו פוגעת ביכולת שלו לווסת את חום גופו או לשמור על עורו העדין. הסיבה היא רמת שומניות או צפיפות לא תקינות, או חוסר איזון בכמות שבין שיער לפלומה. כמו כן, ההינדוס הגנטי גרם בגזעים מסויימים גם לבעיות נשימה שרק מוסיפות לחוסר היכולת של הכלב לווסת את חום גופו ע"י הלחתה (לשון בחוץ). השילוב של שני המרכיבים הללו באמת מצריך מאיתנו לשחק את תפקיד אמא טבע ולדאוג שאורכה וצפיפותה של פרוות הכלב מתאימה לאקלים ולעונה. הפקינז הוא דוגמה מצויינת לכלב כזה.

 

בנוסף, ישנם גזעים שלעיתים נקראים "היפו-אלרגניים" שמתאפיינים בכך שפרוותם אינה נושרת כלל. במקרים אלו, מאוד חשוב לקחת את הכלב לטיפוח אצל איש מקצוע טוב שידלל את פרוותו של הכלב וימרוט שיערות מהחלק הפנימי של האוזניים (למניעת דלקות) ובאזור כפות הרגליים.

 

30 שניות של כימיה למתחילים

כעת, אני רוצה להרחיב על הדרך המדהימה שבה הטבע דואג לשמור על כלבנו מנזקי רטיבות וגורם לייבוש מהיר של פרוותו.

כמו כל חומר בטבע, מים ושמן עשויים ממולקולות. מולקולות המים עשויות משני אטומי מימן (H2) ואטום חמצן אחד (O) וביחד H2O . המימן והחמצן נושאים מטענים מנוגדים הנמשכים אחד לשני והופכים את מולקולת המים למולקולות "קוטביות". כלומר, מולקולות שיכולות "להימשך" ולהתחבר למולקולות אחרות בעלי מטען (+/-) מנוגד (בדומה למגנט). השמן לעומת זאת, היא מולקולה לא קוטבית מכיוון שהיא עשויה מאטומים לא קוטביים. זו הסיבה אגב, שכאשר שופכים שמן על מים הוא מתפרק לקבוצות קטנות ולא נשאר ככתם אחד גדול (בגלל שהמולקולות שלו לא מתקשרות טוב אפילו בינהן).

 

ועכשיו חזרה לעינייננו, מכיוון שפרוותו של הכלב מכוסה בשכבת שמן והמים אינם "מתקשרים" לשמן הם נוזלים מהפרווה בעזרת כוח המשיכה.

 

מיתוס בונוס- הכלב מסריח מזיעה הוא חייב מקלחת:

בהקשר הכימי נדבר גם על הסיבה שחשוב מאוד לא לקלח את כלבנו יותר מדי ע"י שימוש בסבון. דיברנו על הקשר שבין מולקולת המים למולקולת השמן. בוא נכניס שחקן חדש למשוואה - "מולקולת הסבון". מולקולת הסבון משמשת מעין חוליה מקשרת בין המים לשמן מכיוון שמצידה האחד היא מתקשרת עם המים ומצידה השני עם השמן. מה שגורם למים להתקשר לשמן בעזרת הסבון ולהוריד אותו משכבת הפרווה, ובכך לגזול מהכלב את השכבה השומנית המגינה עליו ממים ולכלוך.

 

זכרו שכלבים אינם מזיעים (חוץ מבכפות הרגליים), הם משתמשים במנגנונים אחרים שהוזכרו לעיל כדי להתקרר. ולכן, אם לכלבכם יש ריח גוף לא נעים זה לרוב נובע מתזונה או בעיה בריאותית (אבל זה כבר לפוסט אחר)

 

אז חברים, תבינו מה הצרכים של הכלב שלכם, לאיזו קבוצת גזעים הוא משתייך והאם יש לו מגבלות נשימה למשל שמפריעות לו להתקרר. לפי מידע זה תוכלו להחליט יותר בקלות איך לטפחו בצורה שתאפשר לו להנות מהמתנות שאמא טבע נתנה לו. וכן, גם לטאטא את הבית פחות.

 

כשכשתא אילוף כלבים

כשכשתא - לירן בן צבי אילוף כלבים

0523845449

 

המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
רישום עסקים לאתר