שמורת טבע וגן לאומי הר תבור

שמורת טבע וגן לאומי הר תבור – מכה של נוף לעיניים 

המלצות טיול להר תבורהר תבור הוא אחד ההרים המרשימים והייחודיים בארצנו. אין ספק כי זוהי אחת מנקודות התצפית המרהיבות בישראל, המאפשרת ראות טובה על הרמות הנטויות של הגליל התחתון המזרחי, לפני שהן צונחות אל בקעת יבנאל ונחל תבור. כאן גם נפרשים כמו על כף יד, בית קשת ובית הספר החקלאי כדורי, ולאחריהם כל המרחב האדיר של האזור עד בואכה הר חרמון. המקום מאחד בתוכו שילוב של נוף יפה עם היסטוריה רוחנית רב לאומית. והוא זוכה לביקורם של רבים מרחבי העולם.

 

הר תבור הוא גוש מורם המוקף במערכת שברים גיאולוגיים. הוא בנוי בעיקר מסלעי דולומיט, ובנוסף שכבות חוויאר והוא מתנשא לגובה של 400 מטר לערך. הוא אומנם אינו ההר הגבוה ביותר בהרי הגליל, אך פסגתו המעוגלת מעוררת השתאות, והוא משקיף על עמק יזרעאל. הפסגה המעוגלת היא ככל הנראה הסיבה שמראהו המרשים הפך אותו למקודש כבר בימים קדם, אם כי עד כה טרם נמצאו עדויות מוכחות לכך. בימי התנ"ך שימש הר תבור כגבול בין נחלותיהם של שלושת שבטי ישראל, זבולון ממערב, יששכר מדרום ונפתלי מצפון. סיפורה של דבורה הנביאה וברק בן אבינועם שהביסו את סיסרא מסופר בספר שופטים פרק ד', ומזכיר את הר תבור כנקודת הכינוס של הצבא העיברי.

 

בראש ההר לעומת זאת, נמצאו שרידים מרשימים של מבצר קדום, וכנסיות המנציחות את מעמד ההשתנות של ישו על פי הברית החדשה. מפגש ההשתנות מתאר את השתנות ישו לפני תלמידיו ופגישתו עם משה רבינו ואליהו הנביא. בשביל הנוצרים מדובר במעמד המקביל למעמד הר סיני התנ"כי. כדי להנציח את מעמד ההשתנות נבנתה בין היתר במקום כנסייה פרנצסקנית השוכנת  בצידו הדרומי של ההר. ואילו בצידו הצפוני שוכנת הכנסייה היוונית אורתודוקסית הצנועה יותר, הקרויה על שם אליהו הנביא.

 

כמו-כן, בין הממצאים הארכיאולוגיים השונים באתר ניתן למצוא את חפיר המבצר מימי הביניים וחומה עתיקה. בנוסף, נמצאו גם שרידי מבנים ובורות מים הנמצאים מחוץ למבצר והשייכים אולי למבצר שבו התבצרו היהודים בימי המרד הגדול ברומאים.

 

בנוסף ניתן למצוא במקום מערה חצובה, שפיתחה מעוטר בקשת בנויה. יש הסבורים כי בשלב כלשהו שימשה המערה למגורי נזירים. בהמשך ניתן למצוא באגף הצפוני של פסגת ההר, למרגלותיה של הכנסיה היוונית- אורתודוקסית ופונה שמאלה, לצדה הדרומי, את השער המקושת המוביל לרחבה מפולסת, שמאחוריה חצובה בסלע קפלת מלכיצדק מלך שלם. לפי המסורת היוונית אורתודוקסית, מדובר בעמק השווה שהוא מקום פגישתם אל אברהם ומלכיצדק.

 

כדי לתור את ההר תוכלו לבחור במספר שבילי הליכה שבכל אחד מהם מוזמנת לכם תצפית נוף יפה. השביל שמסומן בשחור הוא "שביל סובב פסגה", והוא מקיף את פסגת ההר. השביל הירוק הוא השביל התלול היוצא ממערב הכפר שיבלי ובדרך היערנים ומטפס מזרחה עד שמתחבר לשביל הפסגה. השביל האדום מתחיל במזרח הכפר אום אל ע'נם ועולה עד לפינה הדרום מזרחית בפסגת ההר. השביל הכחול מתחיל סמוך לצומת גזית ועולה עם קו החשמל במדרון המזרחי עד שהוא מתחבר לשביל הפסגה. ואכן השביל הכחול, הוא שביל ישראל, מתחבר לשבילים השחור והירוק.

 

באביב מתכסה ההר בפריחתה של גביעונית הלבנון, ובעונות אחרות ניתן לצפות במיני פרחי הסתווניות, בכדן , בכרכום, בכלניות ועוד. בתחום השמורה נמצא חורש טיבעי מפותח של אלון מצוי ואלה ארצ-ישראלית. למינים אלו נלווים מינים נוספים וביניהם אלה אטלנטית, אלת הכלאים ואלון התבור שקיבל את שמו מן המקום.

 

רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ