גן לאומי תל באר שבע

 

גן לאומי תל באר שבעבישראל פרושים לא מעט אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו, ובכל זאת אחד מהם, הגן הלאומי תל באר שבע, הוא ייחודי בכך שהוא מספר את סיפורה של ההתיישבות באזורנו בתקופת המקרא. מדובר בעיר מבוצר עתיקה שהיוותה ישוב חשוב בגבול שבין הארץ המיושבת למדבר הצחיח.

מיקום – תל באר שבע

התל והעיר העתיקה ממוקמים במפגש שבין נחל באר שבע ונחל חברו,  כשני ק"מ מדרום-מזרח לצומת תל שבע, כאן נפגשים הכבישים – כביש מס'   40 שעוקף את באר שבע וכביש  60 שהוא הכביש המחבר בין ב"ש למיתר)

במידה ואתם באים מצפון ומרכז הארץ, מומלץ לסוע בכביש 40 לכיוון באר שבע, ולפנות שמאלה בצומת גורל אל עוקף באר שבע. כשמגיעים למחלף חטיבת הנגב, יש לרדת לכיוון ב"ש ולפנות שמאלה בכביש 60 אל עבר צומת תל שבע. בצומת תל שבע פנו ימינה לכיוון תל שבע, והמשיכו כשני ק"מ עד לפנייה ימינה לגן הלאומי. ואילו לבאים מכיוון באר שבע, מומלץ לסוע בכביש 60 (דרך חברון), להגיע עד צומת תל שבע ולהמשיך כקודם לכן.

היסטוריה

כשבוחנים את ההיסטוריה של התל מגלים כי ההתיישבות החלה בו כבר באלף הרביעי לפני הספירה, אלא שעיקר הממצאים שהתגלו בו הם מהתקופה הישראלית, וההתיישבות בו נמשכה כחמש מאות שנה. במאה התשיעית לפני הספירה הוקמה כאן עיר מבוצרת עם חומה גבוה שהפכה למרכז חשוב עבור ממלכת יהודה, היא נהרסה במהלך רעידת אדמה, ולאחר מכן נחרבה כליל עם הכיבוש של סנחריב מלך אשור שהעלה אותה באש. נדמה שכל מי שכבש את א"י מאז ועד היום בנה שם איזושהי אחיזה.

בתקופה הפרסית הוקמו כאן מצודה קטנה וממגורות לאחסון תבואה לחיילים. בשלב מאוחר יותר הוקם במקום מקדש הלניסטי, ואילו בימי הורדוס נבנתה בתל מצודה גדולה ולצידה בית מרחץ. בתקופה הרומית שוב הוקמה במקום מצודה, אשר שופצה בתקופה הערבית הקדומה, עד לימי העות'מאנים.

מקומות העניין העיקריים שכדאי לכם להתעכב עליהם

התל הגדול אולי יראה לכם מעט אימתני ולכן ריכזנו עבורכם את המקומות העיקריים שמומלץ להתייחס אליהם.

מזבח האבן שהתגלה כאן בחפירות הוא ללא ספק אחת מהתגליות החשובות. כיום מוצג המזבח המקורי, כן זה בעל ארבע הקרנות, במוזיאות ישראל. אבל לטובת המבקרים במקום הוצב שחזור שלו. למעשה את המזבח הזה כבר פירקו בעבר כתוצאה מרפורמה דתית שהתרחשה עוד בימי המלך חזקיהו מלך יהודה.

 

כמו כן נמצאת כאן באר המים מהמעמוקות ביותר בישראל – בעומק של 69 מטרים ואשר יורדת אל מפלס מי התהום. תוכלו למצוא אותה בצמוד לשערה של העיר ובהמשכו. לצד הבאר נמצא השער הקדמי ובעורפו תמצאו את השער הראשי. אלו הם שערי העיר המרשימים.

 

המבנה הבולט בעל מסדרון הכניסה, הוא ארמון המושל, כאן תוכלו לחזות באולמות המרוצפים ששימשו לצרכי טקסים, בצמוד אליהם יחידות מגורים, מטבח ומחסן.

 

המבנה מן הגדולים בעיר, הוא בית המחסנים, ובו נמצאים שלושה בתי מחסנים בשטח כ-600 מ"ר. המחולקים לאולמות מוארכים ובהם אותרו מאות כלי חרס.

 

מפעל המים במקום הוא גדול ומרשים, ואף משולב בביצורי העיר. במפעל שלושה חלקים: פיר מדופן באבנים בעומק כ-20 מ' שבדופנותיו נמצא גרם מדרגות; מאגר בנפח 700 מ"ק, שהוא חצוב בסלע הקירטון; ותעלת הזנה הדואגת להוביל מי שיטפונות מנחל חברון אל המאגר. הממצא המדהים במאגר המים בו קירות ישרים שנבנו לשמש קירות תמך בתקרה לאחר חציבת המאגר, הוא שאפשר לראות את הטיח וסימני האצבעות של הטייחים.

 

 

 תגיות:

  
  

 

נושאים נוספים באתר "המלצה" שאולי יעניינו אתכם:

פתיחת פרסום חינם לעסקים

פרסום עסקים חינם

טיפים לעסקים

בלוג - כתבות מאמרים וטיפים בתחומים שונים

המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר