רכיבה טיפולית - לא רק כשיש בעיה קיצונית

 

רכיבה טיפולית - לא רק כשיש בעיה קיצוניתרכיבה על סוס נחשבה במשך שנים רבות כשעשוע שרק בעלי הממון יכלו להרשות לעצמם. אם כי כבר לפני כמאתיים שנה לערך היה מי שזיהה את הפוטנציאל הטיפולי הגלום בתחביב היקר הזה. כיום משמשת רכיבה על סוסים כאמצעי לריפוי בתחום הפיזי והנפשי, ותתפלאו היא אפילו נמצאת בסל הבריאות, זמינה לכל נפש.

רכיבה טיפולית כנגזרת של טיפול באמצעות בעלי חיים

רכיבה טיפולית דומה מאוד לרעיון של טיפול באמצעות בעלי חיים. הטיפול וההתמודדות עם בעלי חיים, ועם סוס בעיקר, מאפשר למטופל מגוון של חוויות שהן חושיות, קוגנטיביות, תנועתיות, ואף חברתיות בתוך מסגרת שמאפשרת ביטחון ותמיכה. סוס הוא לרוב בעל חיים ידידותי, נוח לאילוף שעדיין זקוק לטיפול מסור. אלו הן הסיבות שבגללן ילד יכול לחוות מגוון של התנסויות בעת הקירבה אל הסוס, והרכיבה עליו.

 

לכן שיעורי רכיבה טיפולית יכללו בנוסף לרכיבה על הסוס גם התנסות בעבודות האורווה השונות וטיפול אקטיבי בסוס הכולל האכלה וניקיון.

מה מרוויחים מהרכיבה הטיפולית

אז למרות שמדובר בטיפול מעט יקר, אבל בהחלט כזה שנוכל להרשות לעצמנו במסגרת קופות החולים השונות. גלום בו רווח ברור. באילו תחומים תשאלו, ובכן, ראשית בתחום הסנסו-מוטורי זאת בעקבות שליטה בכוח המופעל על הסוס, נגיעה במרקמים שונים כמו הפרווה, האוכף, המושכות, הקש, החול. גם העליה על הסוס, הקפיצות והדהירה משפיעים על החושים שלנו. יש כאן גם התנסות בתחום התקשורת, שנובעת מהתקשורת שלנו עם הסוס, המדריך וכמובן עם רוכבים אחרים. ההתנסות הרגשית נובעת מההתמודדות שלנו עם הפחד, עם ההצלחה או כשלון ועוד.

 

היכולת של הסוס לנוע בצורה מאוד מגוונת כמו קדימה, אחורה או במעגלים, עליה וירידה ויצירת ויברציות מייצרת הפעלה וסטיבולרית חזקה מאוד. יש כאן אתגר מאוד גדול לשיווי המשקל ליציבה ולטונוס השרירים. רכיבה על סוס מפעילה למעשה כמות נכבדה של שרירים. נקודה נוספת היא שבירת ההסתמכות על הראייה לצרכי שיווי משקל. הרכיבה מחייבת את המטופלים להסתכל לצדדים באופן מדורג ומרחיקה אותם מהקיבעון של מבט קדימה. לנקודה זאת השפעה מאוד חשובה בכל הקשור לשיווי המשקל. כמו-כן ישנם ילדים החוששים מהחושך, בעיקר משום שבחושך הם מאבדים את שיווי המשקל.

 

למי יכולה להתאים הרכיבה הטיפולית

רכיבה טיפולית מתאימה לכל מי שסובל ממגוון רחב של בעיות התפתחויות, מוטוריות ורגשיות. זה יכול להיות ילד, מתבגר וגם מבוגר. ניתן להתחיל לרכב עוד בגיל שלוש או ארבע, אז הרכיבה היא על סוסי פוני עם מדריכים המוליכים את הסוסים עבור הילדים הצעירים.

 

בגלל שלרוב מדובר בטיפול יקר יחסית, עד לפני כמה שנים הוא הומלץ לילדים הסובלים מלקויי התפתחות גופנית כמו שיתוק מוחין או הפרעה בשיווי משקל. גם מי שסבלו מחוסר ויסות של טונוס השרירים או חולשת שרירים ומכל עיכוב בהתפתחות המוטורית.

 

כמובן שגם ילדים הסובלים מהפרעות רגשיות שונות לדוגמה: חוסר בטחון עצמי או קשיי תקשורת, אוטיזם, הפרעות קשב וריכוז או הפרעות התנהגותיות כאלו ואחרות יכולים למצוא ברכיבה הטיפולית אמצעי מסייע. רכיבה טיפולית יכולה להיות אם כן מאוד יעילה כאשר יש בעיות שפה, גמגום או ביישנות. גם בני נוער בסיכון, ילדים ומבוגרים המתמודדים על מצבי לחץ וחרדה ימצאו אותה כמסייעת במיוחד.

אלא שרכיבה טיפולית יכולה להיות נעימה לכולם, אין צורך לפנות אליה כשהמצב גרוע מאוד. אפשר בהחלט להתנסות בה ולהנות ממנה, גם אם לא אובחנתם או שמישהו רשם לכם רטלין. פשוט התייחסו אליה כאל רטלין מן הטבע.

 

 

נושאים נוספים באתר "המלצה" שאולי יעניינו אתכם:

 

המלצות טיולים בארץ

 

המלצות טיולים בחו"ל

 

פרסום עסקים חינם

 

טיפים לעסקים

 

בלוג - כתבות מאמרים וטיפים בתחומים שונים

המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר