מתי מבצעים ומה מגלים בבדיקת אקו לב עובר?

הנה כל מה שחשוב לדעת על בדיקת אקו לב עובר במהלך ההריון.

מהי בדיקת אקו לב עוברי?

בדיקת אקו לב עובר היא אולטרסאונד מיוחד המשמש להערכת הלב של עובר מתפתח. בניגוד לאולטרסאונד הריון סטנדרטי, הסוקר את הצמיחה הכללית של העובר והאנטומיה הבסיסית, בדיקת אקו לב עובר מתמקדת בתמונות מפורטות של לב התינוק. ההליך משמש לבחינת מבנה הלב, תפקודי החדרים והמסתמים שלו, וכן להערכת זרימת הדם בלב, גורמים קריטיים באבחון מומי לב מולדים.

מתי מבוצעת אקו לב עוברי?

בדיקת אקו לב עובר מבוצעת בדרך כלל במהלך השליש השני של ההיריון, בדרך כלל בין השבוע ה-18 לשבוע ה-24. מסגרת זמן זו מציעה את התמונות הברורות והמפורטות ביותר של לב העובר. העיתוי עשוי להשתנות בהתבסס על ההיסטוריה הרפואית, נוכחותם של גורמי סיכון פוטנציאליים או ממצאים מבדיקות אולטרסאונד שגרתיות קודמות.

אינדיקציות לביצוע אקו לב עוברי

בדיקת אקו לב עובר מומלצת בכמה נסיבות:

היסטוריה משפחתית של מצבי לב: אם יש היסטוריה משפחתית של מומי לב מולדים או הפרעות גנטיות הכוללות מומי לב, ניתן להמליץ ​​על בדיקת אקו לב.

חריגות שזוהו באולטרסאונד שגרתי: אם אולטרסאונד רגיל לפני הלידה מזהה חריגות פוטנציאליות במבנה הלב, בדיקת אקו לב יכולה לספק ניתוח מפורט יותר.

בעיות בריאות אימהות: מצבים כמו סוכרת, זאבת או זיהום ויראלי במהלך ההריון עלולים להגביר את הסיכון למומי לב מולדים. גם לאמהות הנוטלות תרופות מסוימות לאפילפסיה או דיכאון מומלץ לעבור בדיקה זו.

אינדיקטורים עובריים חריגים: אם יש סימנים למצוקה עובר או אינדיקטורים אחרים כמו קצב לב לא תקין שזוהו במהלך בדיקות הריון, ייתכן שיהיה צורך בבדיקה מפורטת של הלב.

מה מוצאת אקו לב עוברי?

המטרה העיקרית של בדיקת אקו לב עובר היא לאשר או לשלול מומי לב. להלן מספר היבטים מרכזיים שההליך בוחן:

מבנה הלב: הוא בודק את הגודל, הצורה והמבנה של הלב, מוודא שכל החלקים קיימים ונוצרים כהלכה.

תפקוד הלב: הבדיקה מעריכה עד כמה הלב מתפקד, כולל עוצמת השאיבה של הלב ופעולת החדרים והמסתמים שלו.

זרימת דם: ההליך מעריך את זרימת הדם דרך הלב, בודק שיבושים כמו חסימות או דליפות, שעלולות להצביע על בעיות כמו הפרעות במסתמים או חורים בלב.

ממצאים נפוצים מבדיקת אקו לב עובר

הפגמים המולדים האופייניים שעשויים לזהות באמצעות הבדיקה כוללים, בין היתר:

פגמים במחיצה: חורים בדופן המפרידים בין חדרי הלב.

פגמים במסתמים: בעיות במסתמים המווסתים את זרימת הדם בלב.

טטרלוגיה של פאלוט: מום לבבי מורכב הכולל מספר חריגות כולל פגם במחיצת החדר, היצרות ריאתית, היפרטרופיה של החדר הימני ואבי העורקים עוקף.

תסמונת לב שמאלי היפופלסטי: מצב בו הצד השמאלי של הלב אינו מפותח, באופן קריטי.

טרנספוזיציה של העורקים הגדולים: מצב שבו שני העורקים הראשיים היוצאים מהלב מתהפכים.

הכנה לאקו לב עוברי

כאשר מתכוננים לאקו לב עוברי, חשוב שהורים לעתיד ידעו למה לצפות במהלך ההליך. בדרך כלל, הבדיקה מתבצעת בדומה לאולטרסאונד רגיל. האם תשכב על שולחן בדיקה, וטכנאי ימרח ג'ל מיוחד על הבטן. לאחר מכן מעבירים מתמר על הבטן כדי ללכוד תמונות של לב התינוק. בעוד שההליך אינו כואב ואינו פולשני, הוא עשוי להימשך זמן רב יותר מבדיקת אולטרסאונד רגילה, עד שעה או יותר, בהתאם לבהירות התמונות ולפרטים הספציפיים שהרופא צריך להעריך.

סיכום

בדיקת אקו לב עובר היא כלי אבחוני חיוני בטיפול טרום לידתי, במיוחד עבור הריונות בסיכון למומי לב מולדים. על ידי מתן מבט מפורט על המבנה והתפקוד של לב העובר, בדיקה זו מסייעת לספקי שירותי בריאות לתכנן התערבויות נחוצות, לדון באפשרויות טיפול אפשריות ולהתכונן לכל טיפול הכרחי מיד לאחר הלידה. להורים לעתיד, ההבנה מתי מבוצעת בדיקה זו ומה היא יכולה לזהות חיונית לניהול הציפיות וקבלת החלטות מושכלות לגבי הטיפול הטרום לידתי ובריאות התינוק.

 

צילום: FREEPIK

רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול